Acţiunile europene au închis cu cel mai mare declin din ultimele 10 luni

Acţiunile companiilor europene au încheiat tranzacţiile de joi cu cel mai serios declin din ultimele 10 luni, după ce Rezerva Federală (Fed) a indicat că va restrânge măsurile de stimulare dacă evoluţia economiei SUA se va îmbunătăţi, dar şi din cauza scăderii unui indice privind industria di China.
Economica.net - joi, 23 mai 2013, 18:20
Acţiunile europene au închis cu cel mai mare declin din ultimele 10 luni

Stoxx Europe 600 a scăzut cu 2%, în condiţiile în care numai 32 din cele 600 de titluri incluse în indice au avut o evoluţie pozitivă.

Indicele a atins miercuri cel mai ridicat nivel din iunie 2008, preşedintele Fed, Ben Bernanke, declarând iniţial, în timpul unei audieri în Congresul SUA, că retragerea prematură a măsurilor de stimulare ar pune în pericol redresarea economică.

„În această dimineaţă am avut furtuna perfectă pentru activele riscante, cu semnale negative atât din partea politicii monetare, cât şi a indicatorilor fundamentali”, a declarat Witold Bahrke, manager de fonduri la PFA Pension în Copenhaga.

În SUA, acţiunile au scăzut în urma precizărilor ulterioare ale lui Bernanke, potrivit căruia banca centrală ar putea decide în şedinţele viitoare de politică monetară să restrângă achiziţiile de obligaţiuni, dacă va avea loc o îmbunătăţire a condiţiilor economice.

În China, un indice calculat de HSBC Holdings şi Markit Economics privind industria prelucrătoare în luna mai a scăzut pentru prima oară în ultimele şapte luni.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni incluse în Stoxx 600 a fost cu 26% mai mare decât media ultimelor 30 de zile.

Indicii naţionali au scăzut pe toate cele 18 pieţe de capital din Europa occidentală. Indicele londonez FTSE 100 a pierdut 2%, cel mai mare declin din iulie 2012. CAC 40 al bursei din Paris s-a retras cu 1,9%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 2,1%.

Toate cele 19 componente ale Stoxx 600 au avut o evoluţie negativă, cele mai proaste performanţe fiind ale companiilor auto şi miniere.

Acţiunile Peugeot au coborât cu 5,1%, Renault cu 3,9%, iar Daimler cu 3,3%.

Titlurile Anglo American, cel mai mare producător de platină la nivel mondial, au scăzut cu 4,9%, iar acţiunile grupului minier Rio Tinto cu 4%.

Acţiunile HSBC Holdings s-au retras cu 3%, iar UBS cu 3,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau turul piețelor din București
Wizz Air vinde bilete la muzee, spectacole și evenimente sportive. Cât costă turul locațiilor serialului Wednesday sau ...
Wizz Air a lansat WIZZ Experiences, un nou serviciu auxiliar, în parteneriat cu Coras, cel mai mare furnizor online de bilete pentru evenimente și activități de top disponibile prin intermediul......
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Criză politică în Scoţia. Premierul Humza Yousaf a demisionat
Prim-ministrul Scoţiei, Humza Yousaf, a demisionat luni după ce nu a reuşit să obţină suficient sprijin pentru a supravieţui ...
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat la toate provocările”
GreenPoint Management, creștere substanțială a cantității de deșeuri preluate și valorificate în 2023. “Ne-am adaptat ...
GreenPoint Management, companie care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor în domeniul ...