Acţiunile europene au închis în creştere după discursul lui Bernanke

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de vineri în creştere, după ce preşedintele Rezervei Federale americane (Fed), Ben Bernanke, a declarat la simpozionul anual al instituţiei că nu poate exclude noi achiziţii de obligaţiuni pentru stimularea economiei SUA.
Economica.net - vin, 31 aug. 2012, 18:27
Acţiunile europene au închis în creştere după discursul lui Bernanke

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,5%, dar la nivelul săptămânii a scăzut cu 0,7%, din cauza semnelor de încetinire a economiei mondiale şi după ce regiunea spaniolă Catalonia a cerut guvernului de la Madrid un ajutor financiar de 5 miliarde de euro, transmite Bloomberg.

În luna august, Stoxx Europe 600 a avansat cu 1,9%.

„Aşa cum s-a anticipat, Bernanke a confirmat că Fed este pregătită să ofere noi stimulente, dar nu imediat. Speranţele se îndreaptă acum spre o intervenţie a BCE”, a declarat Nicholas Spiro, director general la Spiro Sovereign Strategy în Londra.

Potrivit lui Bernanke, „costurile politicilor nonconformiste par administrabile, atunci când sunt gândite cu precauţie, astfel că nu poate fi exclusă utilizarea în continuare a unor astfel de strategii dacă este necesar” pentru stimularea economiei.

Discursul lui Bernanke are loc cu două săptămâni înainte de şedinţa comitetului pentru politică monetară al Fed, la care se va decide dacă este necesară o nouă extindere a programului record de stimulare a economiei americane.

Două runde de achiziţii masive de active efectuate de Fed, totalizând 2.300 de miliarde de dolari, nu au reuşit să reducă rata şomajului din SUA sub nivelul de 8%, în peste trei ani de redresare economică.

În zona euro, rata şomului s-a menţinut în iulie la 11,3%, cel mai ridicat nivel după 1995, potrivit datelor Eurostat publicate vineri.

Indicii naţionali au avansat pe toate pieţele de capital din Europa Occidentală, cu excepţia Marii Britanii şi Islandei.

Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 0,1%, CAC 40 al bursei din Paris a urcat cu 1%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 1,1%.

Titlurile băncilor europene a avut cea mai bună performanţă în rândul celor 19 sectoare incluse în Stoxx 600. Acţiunile Banca Monte dei Paschi dei Siena au avansat cu 6,5%, Banco Santander cu 6%, iar Credit Agricole cu 7,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...