Acţiunile europene au închis în creştere

Economica.net
15 05. 2013
bursa_in_cadere_42572400_55289000

Indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,8%, iar de la începutul acestui an cu 10%, înregistrând cel mai bun început de an din 1998, datorită măsurilor de stimulare economică ale băncilor centrale din întreaga lume.

„Măsurile de stimulare prin suplimentarea lichidităţilor conduc piaţa. Rezultatele raportate de companii au fost şi ele în regulă”, a declarat Andrea Williams, manager de fonduri la Royal London Asset Management.

Banca Angliei anticipează în raportul trimestrial referitor la inflaţie că creşterea economică a Marii Britanii se va accelera în trimestrul al doilea la 0,5%, de la 0,3% în primele trei luni ale anului.

Potrivit Eurostat, economia zonei euro s-a contractat în primele trei luni cu 0,2%, marcând al şaselea trimestru de recesiune.

„Este surprinzător şi un pic alarmant că piaţa a ignorat veştile proaste. Pare să există o deconectare a pieţei de condiţiile economice, în special în Europa”, a spus Williams.

Indicii naţionali au avansat pe 16 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. FTSE 100 a avansat la Londra cu 0,1%, DAX al bursei din Frankfurt cu 0,3%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 0,4%.

Acţiunile EasyJet au crescut cu 8,3%, după ce al doilea mare operator low-cost din Europa a anticipat creşterea cu 4% a veniturilor.

Titlurile Ryanair Holdings, cel mai mare transportator aerian low-cost, au avansat cu 3,7%.

Acţiunile tour-operatorului TUI au urcat cu 9,41, grupul anunţând reluarea plăţii de dividende.

Commerzbank a înregistrat o creştere de 12% a acţiunilor, în prima zi a unei majorări de capital de 2,5 miliarde de euro.

Companiile auto revin în atenţia investitorilor, după o perioadă de declin bursier, astfel că acţiunile Fiat au închis în urcare cu 7,6%, iar Peugeot cu 4,5% şi Renault cu 4,5%.