Acţiunile europene au închis în scădere

Acţiunile marilor companii europene au încheiat tranzacţiile de luni în scădere pentru a cincea zi, după ce Goldam Sachs a redus estimarea privind creşterea economiei Chinei, din cauza temerilor că băncile din această ţară riscă o criză de lichidităţi, transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 24 iun. 2013, 18:32
Acţiunile europene au închis în scădere

Indicele Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,7% şi se îndreaptă spre un declin de 8,4% la nivelul lunii iunie, cel mai amplu după cel din august 2011, în condiţiile în care Rezerva Federală a SUA a anunţat săptămâna trecută că ar putea opri anul viitor programul de suplimentare a lichidităţilor.

„Asistăm la o schimbare a agendei politice în China, care va avea loc în următoarele 6-9 luni. În timpul acestei perioade vom avea o instabilitate continuă. Va fi dureros”, a declarat James Bevan, director de investiţii la CCLA Investment Management în Londra.

Stoxx 600 a coborât cu 11% din 22 mai, când preşedintele Fed, Ben Bernanke, a comentat în legătură cu posibila restrângere a programului de stimulare.

Indicii naţionali au scăzut pe toate cele 17 pieţe de capital din Europa Occidentală care au fost deschise luni, cu excepţia Islandei.

FTSE 100 a scăzut la Londra cu 1,4%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,6%, iar DAX al bursei din Frankfurt cu 1,3%. Bursa din Atena a fost închisă pentru o sărbătoare publică.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni membre ale indicelui Stoxx 600 a fost cu 36% mai mare decât media ultimelor 30 de zile.

Acţiunile Erste Group au coborât cu 7,7%, cel mai mare declin din ianuarie 2012, influenţate de un plan de majorare a capitalului cu 660 milioane de euro în trimestrul al treilea, pentru răscumpărarea capitalului participativ de 1,76 miliarde euro primit în 2009 de la statul austriac şi investitorii privaţi. Erste a modificat totodată prognoza privind profitul operaţional din acest an, anticipând scăderea indicatorului cu 5%.

Componenta minieră a indicelui Stoxx 600 a atins cel mai redus nivel din iulie 2009, din cauza incertitudinilor legate de economia chineză. Acţiunile Rio Tinto, al doilea mare producător minier din lume, au scăzut cu 3,3%, iar titlurile Anglo American cu 3,9%.

Titlurile Metro au scăzut cu 6,2%, cel mai amplu declin din 4 martie. Citigroup a redus ratingul acţiunilor Metro de la neutru la vânzare, din cauza problemelor economice din Rusia şi alte pieţe emergente.

Acţiunile Nokia au coborât cu 3,6%, cea mai mare scădere din ultima lună, iar Alcatel-Lucent cu 4,7%.

Titlurile Kabel Deutschland au avansat cu 1,7%, la cel mai ridicat nivel de la listarea la bursă în martie 2010. Vodafone, al doilea mare operator wireless din lume, a majorat o ofertă de preluare a Kabel Deutschland de la 80 de euro pe acţiune la 85 euro pe acţiune. Conducerea companiei germane va recomanda acţionarilor să accepte oferta Vodafone.

Acţiunile Fiat au urcat cu 3,3%, surse apropiate situaţiei declarând că grupul italian ar putea tripla dividendele obţinute de la Chrysler, la care deţine o participaţie de 58,5%, la 936 milioane de dolari, după o refinanţare a datoriilor.

Te-ar mai putea interesa și
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Cum va fi vremea de 1 Mai şi de Paşti – prognoză meteo ANM
Vremea va fi caldă iar precipitaţiile vor fi izolate şi sub formă de averse în perioada minivacanţei de Paşte, a declarat luni, pentru AGERPRES, directoarea generală a Administraţiei......
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România sunt case verzi
Peste 15.000 de locuințe din România au fost certificate drept „Green Homes" sau au obținut o precertificare (fiind ...
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Fechet: SGR nu poate lua vacanţă. Activitatea HoReCa trebuie aibă prioritate maximă
Sistemul Garanţie-Returnare (SGR) nu poate lua vacanţă, iar activitatea HoReCa trebuie să aibă prioritate maximă, a ...
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Ungaria – Viktor Orban este criticat de investitorii germani pentru clientelism
Investitorii germani au considerat mult timp Ungaria drept propria lor ogradă, în condiţiile în care constructori auto ...