Acţiunile europene au închis la cel mai redus nivel din acest an

Acţiunile companiilor europene au încheiat tranzacţiile de miercuri la cel mai redus nivel din acest an, iar indicele Stoxx Europe 600 a coborât pentru a patra şedinţă consecutiv, cel mai lung declin în ultimele trei luni, din cauza scăderii titlurilor din sectorul resurselor şi cel auto.
Economica.net - mie, 17 apr. 2013, 16:50
Acţiunile europene au închis la cel mai redus nivel din acest an

Stoxx Europe 600 a scăzut cu 1,5%, la cel mai redus nivel atins după 31 decembrie. Piaţa a fost influenţată şi de zvonurile că ratingul Germaniei ar putea fi retrogradat, transmite Bloomberg.

„Investitorii sunt îngrijoraţi că economia Germaniei nu mai este atât de solidă, iar zvonurile privind retrogradarea au provocat temeri în piaţă”, a declarat John Plassard, manager de fonduri la Mirabaud Securities în Geneva.

De la începutul acestui an, Stoxx 600 a urcat cu 1,4%.

Indicii naţionali au scăzut pe 16 din 18 pieţe de capital din Europa Occidentală. FTSE 100 a coborât la Londra cu 1%, indicele german DAX cu 2,3%, iar cel francez CAC 40 cu 2,4%.

La Atena, indicele ATE a urcat cu 1,1%, susţinut de titlurile bancare. Un membru al conducerii Băncii Centrale Europene a afirmat că depozitele ar trebui protejate mai mult decât obligaţiunile în cazul băncilor în dificultate, ca urmare a experienţei din Cipru.

Acţiunile National Bank of Greece şi Eurobank au urcat cu 12%, Piraeus Bank cu 5,7%, iar Alpha Bank cu 2%.

„Pe termen scurt, am asistat la o oarecare nervozitate, provocată de datele economice sub aşteptări din China şi declinul cotaţiilor materii prime”, a declarat Jean-Paul Jeckelmann, director de investiţii la Banque Bonhote & Cie în Neuchatel, Elveţia.

Volumul tranzacţiilor cu acţiuni membre ale Stoxx Europe 600 a fost cu 5,7% peste media ultimelor 30 de zile.

În Marea Britanie, numărul şomerilor a crescut cu 70.000 de persoane, la 2,56 milioane de persoane, cel mai mult după noiembrie 2011, într-un interval de trei luni încheiat în februarie, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

Componenta acţiunilor din sectorul resurselor naturale a Stoxx 600 a atins cel mai redus nivel după iulie 2009. Titlurile BHP Billiton au coborât cu 3,8%, Rio Tinto Group cu 3,6%, iar Anglo American cu 2,1%.

Acţiunile Tesco au scăzut cu 4,1%, după ce grupul, cel mai mare retailer britanic, a anunţat că se retrage din SUA, în urma scăderii profitului din operaţiuni de trading cu 13%, la 3,45 miliarde de lire, în anul fiscal trecut.

Titlurile VW au coborât cu 2,9% şi BMW cu 2,8%. Înmatriculările de maşini pe piaţa europeană au scăzut cu 10% în luna martie, iar pe piaţa germană cu 17%, potrivit datelor asociaţiei ACEA.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...