Acţiunile europene deschid în scădere

Acţiunile europene au deschis şedinţa de luni cu cea mai puternică scădere din ultimele două săptămâni, după ce statele zonei euro au cerut Ciprului să impună o taxă pe depozitele bancare, în schimbul unui program de ajutor financiar, potrivit Bloomberg.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 08:49
Acţiunile europene deschid în scădere

Cotaţiile STMicroelectronics şi Ericsson au pierdut 1%, respectiv 2,1%, ca urmare a unei decizii de divizare a companiei mixte neprofitabile ST- Ericsson, cu operţiuni de producţie de cipuri. BHP Billiton a scăzut cu 2,1%, declinul fiind cauzat de evoluţia negativă a preţurilor metalelor.

Indicele Stoxx Europe 600 a coborât cu 1,2%, cel mai mare declin în deschidere începând cu 26 februarie. Bursele din Cipru şi Grecia sunt închise luni, din cauza unei sărbători.

„Euforia legată de UE s-a cam încheiat. Este un eveniment seminificativ. Dacă eşti trader, este puţin probabil să faci noi investiţii riscante în această dimineaţă”, a declarat Guy Foster, manager pentru un fond de 39 de miliarde de dolari la Brewin Dolphin Securities.

Chiar dacă Cipru reprezintă mai puţin de jumătate de procent din economia zonei euro, o posibilă retragere masivă a depozitelor din băncile cipriote ar putea reaprinde criza datoriilor, declanşată în 2009 în Grecia.
Preşedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, va încerca să convingă parlamentul să susţină propunerea zonei euro. Ajutorul financiar al zonei euro a fost redus de la o propunere iniţială de circa 17 miliarde de euro la numai 10 miliarde de euro, urmând ca Cipru să genereze fonduri proprii de 5,8 miliarde de euro prin taxarea depozitelor din băncile locale.

Pe marile burse din Europa, indicele FTSE 100 (Lodra) a deschis în scădere cu 1,5%, CAC 40 (Paris) cu 2,1%, iar DAX (Frankfurt) cu 1,6%.

Te-ar mai putea interesa și
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului....
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
Ministerul Energiei anunță astăzi lansarea procedurii competitive – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea ...
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape 50%”
Afacerile Wizrom Software au crescut anul trecut la 6,3 mil. euro. ”Cererea pentru software-urile HR a crescut cu aproape ...
Wizrom Software, unul dintre cei mai importanți dezvoltatori și integratori de software de business din România, a înregistrat ...
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș
Hell Energy investește 18 milioane de euro la Ungheni, în județul Mureș, a anunțat compania într-un comunicat de presă.