Acţiunile Ferrari şi Fiat Chrysler au scăzut luni cu peste 5% după demisia directorului general Sergio Marchionne

Acţiunile Fiat Chrysler (FCA) şi Ferrari au scăzut luni cu peste 5%, după ce directorul general Sergio Marchionne a suferit complicaţii în urma operaţiei la umăr, determinând o schimbare prematură la conducerea celor două companii, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 23 iul. 2018, 09:31
Acţiunile Ferrari şi Fiat Chrysler au scăzut luni cu peste 5% după demisia directorului general Sergio Marchionne

Sâmbătă, Consiliul de Administraţie al Fiat-Chrysler a anunţat că Sergio Marchionne a demisionat din cauza problemelor de sănătate, în locul lui fiind numit Mike Manley, şeful diviziei Jeep. Tot sâmbătă, producătorul de maşini de lux Ferrari a anunţat că l-a numit pe Louis Camilleri, membru al Consiliului de Administraţie, în funcţia de director general, înlocuindu-l pe Sergio Marchionne.

Într-o reuniune de urgenţă provocată de înrăutăţirea stării de sănătate a lui Marchionne, board-ul Ferrari l-a numit pe John Elkann în funcţia de preşedinte.

Marchionne îndeplinea funcţia de preşedinte-director general al Ferrari. La CNH Industrial, divizia care produce camioane şi tractoare, Suzanne Heywood l-a înlocuit pe Marchionne în funcţia de preşedinte.

Luni dimineaţă, acţiunile FCA au scăzut cu 3,6%, ale Ferrari cu 4,6%, ale CNH Industrial cu 3,7%, în timp ce Exor, holdingul de investiţii al familiei Agnelli, care controlează cele trei companii, înregistrau un declin de 3,8%.

Sergio Marchionne, în vârstă de 66 de ani, nu poate reveni la muncă din cauza complicaţiilor survenite în urma operaţiei la umăr, a precizat Fiat-Chrysler. Aflat la conducerea producătorului auto italo-american din 2004, Marchionne a salvat Fiat de la faliment şi a supervizat fuziunea cu Chrysler. Printre brandurile Fiat-Chrysler se află şi Jeep, Ram, Dodge, Alfa Romeo şi Maserati.

Anterior, Marchionne anunţase că intenţionează să se pensioneze în 2019.

Britanicul Mike Manley va continua implementarea strategiei FCA, prezentată luna trecută de Marchionne, ce vizează investiţii de nouă miliarde de euro în vehiculele electrice şi hibride, se arată în comunicatul grupului auto. El a preluat funcţia de director general al brandului Jeep în iunie 2009 şi de atunci vânzările anuale au urcat de la aproximativ 300.000 de unităţi la 1,4 milioane de vehicule.

Analiştii apreciază că alegerea lui Manley, în vârstă de 54 de ani, trimite un mesaj clar că Fiat Chrysler îşi menţine obiectivele fixate de Marchionne, iar brandul Jeep va rămâne în centrul planului de creştere a FCA.

‘Manley ştie că obiectivul său primar îl reprezintă execuţia şi deja are o strategie care a funcţionat cu succes la Jeep. Nu sunt motive ca planul 2022 să nu fie executat’, a afirmat George Galliers, analist la Evercore ISI.

Fiat Chrysler, al şaptelea mare producător auto mondial, a anunţat luna trecută că se aşteaptă ca fiecare al 12-lea SUV vândut pe plan global până în 2022 să fie un Jeep. Compania intenţionează să lanseze nouă modele noi şi să ofere patru versiuni electrice până în 2022.

Sub conducerea lui Manley, Fiat Chrysler a extins producţia Jeep în afara SUA, inclusiv în China, India, Mexic şi Italia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Apelul lui Novak Djokovici la decizia de anulare a vizei a fost respins. Liderul ATP trebuie să părăsească Australia
Cei trei judecători de la Curtea Federală a Australiei au decis în favoarea guvernului în procesul privind anularea vizei ...
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare al energiei
Guvernul britanic analizează un plan de împrumuturi bancare acordate companiilor energetice, pentru a atenua costul mare ...
Guvernul Marii Britanii are în vedere planuri de a atenua o creştere bruscă a costurilor energiei, care va afecta gospodăriile ...
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade s-a produs în Vrancea
Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 s-a produs sâmbătă aproape de miezul nopţii, la ora locală 23:51, în zona seismică ...