Acţiunile Fondul Proprietatea au atins astăzi un nou maxim al ultimilor doi ani

Bursa de la Bucureşti a crescut uşor în şedinţa de miercuri, cu 0,49%, într-o piaţă în care jucătorii au fost mai activi la tranzacţionare spre finalul zilei, când transferurile cu acţiunile Fondul Proprietatea au urcat preţul acestora la maximul ultimilor doi ani, la 0,642 lei/unitate.
Economica.net - mie, 03 apr. 2013, 16:13
Acţiunile Fondul Proprietatea au atins astăzi un nou maxim al ultimilor doi ani

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni de 26,21 milioane lei (5,9 milioane de euro), de 2,4 ori peste rulajul din şedinţa anterioară, de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 21,41 milioane lei, din care suma de 15,51 milioane lei a reprezentat două tranzacţii deal.

Preţul a închis în creştere cu 0,55%, la 0,64 lei, dar maximul zilei a fost de 0,642 lei, reprezentând cel mai înalt nivel atins după prima sesiune de la listare, din ianuarie 2011.

Preţul de la finalul şedinţei de miercuri este cu 1,15% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Tranzacţiile cu celelalte acţiuni au fost reduse pe tot parcursul sesiunii, fiind realizate la preţuri în imediata apropiere a nivelurilor de marţi, astfel că indicii bursieri au înregistrat variaţii reduse.

Acţiunile Transgaz au fost suspendate miercuri de la tranzacţionare în aşteptarea publicării informaţiilor despre oferta de vânzare.

„Piaţa a intrat într-un moment de relaxare, în aşteptarea anunţului Guvernului României, privind intervalul de preţ în cadrul căruia să vor realiza subscrierile în oferta publică secundară de vânzare de acţiuni Transgaz. Investitorii îşi numără banii, îşi fac calcule şi aşteaptă decizia guvernului. În funcţie de intervalul de preţ decis, se va vedea în piaţă dacă este sau nu în aşteptările investitorilor”, a declarat pentru MEDIAFAX Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

După închiderea sesiunii, au apărut informaţii despre oferta Transgaz, care va fi derulată în perioada 4-16 aprilie.

Oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transgaz va fi lansată la un preţ minim de 171 lei/titlu şi un maxim de 230 lei/titlu, astfel că statul ar putea încasa între aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) şi 404 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

Preţul minim din oferta secundară de vânzare este cu 19,9% sub cotaţia bursieră de marţi, de 213,5 lei/acţiune, în timp ce preţul maxim este cu 7,7% peste cea mai recentă valoare de la BVB.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în creştere cu 0,12%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,63% peste ziua anterioară.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,09%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,18%, iar indicele BET-FI a coborât cu 0,4%. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile SIF Moldova (SIF2) şi SIF Oltenia (SIF5) au urmat titlurile FP în top trei cele mai lichide acţiuni din piaţă, cu transferuri de 993.000 lei şi, respectiv, de 717.000 lei. Preţul titlurilor SIF Moldova a închis la 1,49 lei, aproape de referinţă, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 0,76%, la 1,44 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în coborâre cu până la 0,4%, iar acţiunile de pe Wall Street au început tranzacţiile de miercuri tot în scădere, după ce compania de cercetare a pieţei ADP a publicat date sub aşteptări privind angajările în sectorul privat american.

Te-ar mai putea interesa și
EnelX instalează două centrale fotovoltaice de 2 MWp pentru Nimet Târgoviște
EnelX instalează două centrale fotovoltaice de 2 MWp pentru Nimet Târgoviște
Enel X România, parte a Enel X, divizia de servicii energetice avansate a Grupului Enel, construiește două centrale fotovoltaice cu o capacitate instalată totală de circa 2 MWp, pentru......
Gheorghiţă: La varianta Delta, încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai mare decât infecţia cu varianta iniţială
Gheorghiţă: La varianta Delta, încărcătura virală a persoanelor infectate este estimată la circa o mie de ori mai ...
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare anti-COVID, Valeriu Gheorghiţă, afirmă că o persoană care se infectează ...
MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România
MET cumpără al doilea parc eolian din Bulgaria și vrea capacități în regenerabil și în România
MET Group, companie europeană din sectorul energetic, cu sediul central în Elveția și prezentă și pe piața din România, ...
MAE cere explicaţii Iranului după ce un căpitan de vas român a fost ucis în urma unui atac cu dronă
MAE cere explicaţii Iranului după ce un căpitan de vas român a fost ucis în urma unui atac cu dronă
România condamnă "cu fermitate" şi califică drept "absolut inacceptabil" atacul cu dronă comis asupra vasului 'Mercer ...