Acţiunile Fondului Proprietatea au avansat uşor în prima parte a şedinţei de vineri

Indicele general al bursei de la Bucureşti, BET-C, a crescut cu 0,12% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au avansat cu 0,23%, iar tranzacţiile cu aceste titluri au asigurat peste jumătate din lichiditatea de doar 6,4 milioane lei.
Economica.net - vin, 19 apr. 2013, 10:58
Acţiunile Fondului Proprietatea au avansat uşor în prima parte a şedinţei de vineri

Piaţa a fluctuat foarte uşor încă de la deschidere, atenţia puţinilor investitori prezenţi la tranzacţionare fiind axată doar pe câteva acţiuni. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 10.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 13 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a fost în stagnare, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 0,13% sub nivelul de joi.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut nesemnificativ, cu 0,09%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care urmăreşte cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), s-a situat cu 0,21% sub ziua anterioară, iar indicele BET-FI a cu a scăzut cu 0,21%. BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea.

Acţiunile Fondului Proprietatea au revenit pe creştere încă din primele minute şi s-au apropiat din nou de maximul istoric atins în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011.

La ora 13:00, aceste titluri erau cotate la 0,6615 lei, preţ în creştere cu 0,23%. Cotaţia este cu 2% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea au cumulat 3,8 milioane lei (884.000 de euro), suma reprezentând 60% din lichiditatea pieţei principale, de 6,4 milioane lei (1,4 milioane euro).

Rulajul pieţei este cu 10% peste lichiditatea din prima parte a şedinţei anterioare, de 7,1 milioane lei (1,6 milioane euro).

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 0,35%, la 1,162 lei, pe un rulaj de 184.000 de lei. Titlurile SIF Moldova au revenit uşor încă de la deschiderea zilei, după ce joi s-au corectat cu 17,87%, în ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost suspendate de la tranzacţionare în primele două ore ale şedinţei pentru întrunirea unei AGA în care urmau să fie aleşi noi membri ai Consiliului de Administraţie şi să se voteze dividendele pe care compania ar urma să le distribuie din profitul de anul trecut. AGA nu s-a întrunit vineri, la prima convocare, deoarece prezenţa la vot a fost de 26%, faţă de minimul necesar, de 50%.

Astfel, AGA se va derula sâmbătă, la a doua convocare, când nu mai este necesară o prezenţă minimă la vot.

Întrucât AGA nu s-a întrunit, acţiunile SIF Oltenia au reintrat la tranzacţionare la BVB cu puţin înaintea orei 12:00, iar până la ora 13:00 a fost realizat doar un transfer, de 700 de lei. Titlurile au fost cotate la 1,4 lei, preţ în scădere cu 0,43%.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau tot cu până la 1%.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...