Acţiunile Fondului Proprietatea au revenit pe creştere uşoară

Bursa de la Bucureşti a acăzut cu 0,14% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au revenit pe creştere uşoară şi mai au 2,2% până la preţul maxim istoric atins pe bursă, în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011.
Economica.net - mar, 16 apr. 2013, 11:03
Acţiunile Fondului Proprietatea au revenit pe creştere uşoară

Acţiunile FP au scăzut cu 0,5% în prima jumătate de oră a şedinţei, continuând să urmeze linia descendentă a pieţei, după ce luni s-au corectat cu peste 2%. Totuşi, după primele 30 de minute, preţul titlurilor Fondului Proprietatea s-a întors pe verde, iar volumele de tranzacţionare au început să crească.

Astfel, la ora 13:00, titlurile Fondului Proprietatea avansau cu 0,61%, la 0,66 lei, şi înregistrau un rulaj de 5,1 milioane lei.

Preţul este cu 2,22% sub maximul istoric atins pe bursă în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Scăderea de luni a venit după ce joi şi vineri titlurile Fondului Proprietatea au avansat cumulat cu 4,7%, datorită anunţului lansării unui program de răscumpărare a cel mult 8% din acţiuni.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a era în scădere cu 0,13%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, s-a situat cu 0,53% sub nivelul de luni.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 0,17%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicii BET-BK şi BET-FI au stagnat. Indicele extins BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), iar indicele BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea.

Acţiunile Transgaz (TGN) au scăzut cu 1,51%, la 196 lei, pe al treilea rulaj din piaţă, de 344.000 de lei.

Perioada în care investitorii au putut subscrie acţiuni în oferta prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile companiei s-a încheiat marţi, la ora 13:00, iar preţurile la care vor fi vândute titlurile urmează să fie anunţate miercuri, când se face alocarea.

Preţul de la mijlocul şedinţei bursiere de marţi este cu 14,62% peste cotaţia minimă din oferta de vânzare (171 lei/acţiune) şi, în acelaşi timp, cu 14,78% sub cotaţia maximă din ofertă (230 lei/acţiune).

Investitorii au realizat transferuri cu acţiuni de 8 milioane lei (1,8 milioane euro), valoare cu 45% peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 5,5 milioane lei (1,2 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,5%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Te-ar mai putea interesa și
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori după înjunghierea unui episcop creștin
X anunță că va contesta un ordin impus de autoritățile australiene pentru a șterge mai multe postări scrise de utilizatori ...
Platforma de socializare X a anunțat sâmbătă că va contesta în instanță un ordin al unui organism de reglementare australian, în care i se cere să elimine unele postări legate de......
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Honda va investi peste 800 de milioane de dolari până în 2030 pentru extinderea fabricii sale din Brazilia
Constructorul auto japonez Honda va investi 4,2 miliarde de reali (807,74 de milioane de dolari) în fabrica sa Itirapina ...
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero, liderul clasamentului înmatriculărilor din Europa în primele trei luni din 2024
Dacia Sandero a reușit să se mențină pe prima poziție a clasamentului înmatriculărilor de mașini din Europa la finalul ...
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
Importurile de gaze naturale ale României au crescut cu 18,2% în primele două luni din 2024, iar producția cu 2%
România a importat, în primele două luni din 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 207.200 de tone echivalent ...