Acţiunile FP au ajuns aproape de maximul istoric, iar titlurile BT au urcat cu peste 4%

Bursa a crescut cu 0,33%, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea au avansat cu 1,3%, apropiindu-se de maximul istoric, iar titlurile Băncii Transilvania au urcat cu 4,3%, după ce preţul a fost ajustat matematic în urma trecerii datei de înregistrare pentru o majorare de capital social.
Economica.net - joi, 16 mai 2013, 10:33
Acţiunile FP au ajuns aproape de maximul istoric, iar titlurile BT au urcat cu peste 4%

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au urcat cu până la 1,9% şi au ajuns la preţul de 0,6725 lei în primele 20 de minute de tranzacţionare, apropiindu-se foarte mult de maximului istoric atins pe bursă în ziua listării. Cotaţia a fost cu numai 0,37% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

La mijlocul şedinţei de joi, titlurile Fondului Proprietatea erau cotate la 0,6685 lei, preţ cu 1,29% peste închiderea de miercuri şi, totodată, cu 0,96% sub maximul istoric atins în ziua listării. Evoluţia de joi a venit pe al doilea rulaj din piaţă, de 2,4 milioane lei.

Titlurile FP au fost devansate de acţiunile Erste (EBS), cu care au fost realizate tranzacţii de 3,1 milioane lei. Market makerii pentru acţiunile Erste au adus preţul de la BVB la un nivel apropiat celui de la Viena, cotaţia urcând cu 2,62%, la 109,8 lei (25,31 euro).

Creşterea preţului de la BVB a fost determinată de deprecierea leului în raport cu euro, întrucât pe bursa la Viena acţiunile Erste au scăzut cu 0,35%, la 25,46 euro.

În prima parte a şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, a crescut cu 0,86%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat nesemnificativ sub închiderea de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a avansat cu 0,51%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a urcat cu 0,66%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,64% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Acţiunile Băncii Transilvania (TLV) au urcat cu 4,35%, la 1,2 lei, după trecerea datei de înregistrare pentru participarea la o majorare de capital social cu 303 milioane lei, pe care banca o va derula prin capitalizarea unor rezerve din profitul înregistrat anul trecut. Preţul acţiunilor a fost ajustat matematic miercuri de Bursă, astfel că preţul de referinţă pentru ziua de joi este de 1,15 lei, faţă de ultima cotaţie bursieră de miercuri, de 1,333 lei/titlu.

Titlurile Băncii Transilvania au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de 1,7 milioane lei.

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut şi joi, cu 1,88%, şi au ajuns la 0,4219 lei. Aceste titluri au început să scadă încă de miercuri, după ce Fondul Proprietatea a anunţat că vrea să vândă 1,77% din acţiunile OMV Petrom. Investitorii pot plasa ordine de cumpărare până joi, iar tranzacţia ar urma să se realizeze vineri.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 13,4 milioane lei (3,1 milioane euro), valoare de două ori sub rulajul din prima parte a şedinţei de miercuri, de 30,5 milioane lei (7 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu până la 0,3%, iar piaţa de la Londra era în stagnare. În acelaşi timp, bursele de la Budapesta, Praga şi Sofia avansau cu până la 0,8%, în timp ce pieţele de la Zagreb, Varşovia şi Moscova erau în scădere cu câte 0,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Comisia Europeană vrea să introducă gazele lichefiate în noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei – surse Reuters
Următorul pachet de sancţiuni al Comisiei Europene ar urma să propună, pentru prima dată, restricţii cu privire la gazele naturale lichefiate (GNL) ruseşti, inclusiv o interdicţie cu privire......
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producția de cărbune a României a scăzut cu 5,6% în primele două luni din an. Importurile s-au redus și ele cu 2,2%
Producţia netă de cărbune a României a totalizat, în primele două luni ale acestui an, 344.600 de tone echivalent petrol, ...
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, ...
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...