Acţiunile FP au atins un nou maxim al ultimelor zece luni şi jumătate

Bursa de la Bucureşti a avansat cu 0,52% şi a atins un nou maxim al ultimelor şapte luni, într-o piaţă în care investitorii au vizat cu precădere acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi au dus preţul la cel mai ridicat nivel pentru ultimele zece luni şi jumătate.
Economica.net - joi, 01 mart. 2012, 15:51
Acţiunile FP au atins un nou maxim al ultimelor zece luni şi jumătate

Piaţa a deschis ziua în scădere uşoară, însă a recuperat corecţia în aproape 15 minute, susţinută în special de creşterea acţiunilor Fondul Proprietatea. Deşi în primele minute, titlurile FP au scăzut uşor după ce miercuri cu consemnat cea mai alertă creştere de la listare, investitorii au început să plaseze din nou mai multe ordine de cumpărare la preţuri din ce în ce mai mari, astfel că preţul acţiunilor a urcat din nou.

Titlurile Fondului Proprietatea au urcat de mai multe ori până la un maxim de 0,603 lei, iar la închiderea pieţei acţiunilor, erau cotate la 0,6015 lei, preţ cu 1,95% peste nivelul de miercuri. Un preţ mai mare faţă de cotaţia maximă de joi nu a mai fost înregistrat din 12 aprilie, când titlurile Fondului au fost tranzacţionate la 0,606 lei.

„Participaţiile de la OMV Petrom, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Transgaz şi Transelectrica «hrănesc» rezultatul operaţional al FP prin dividende şi contribuie la creşterea valorii contabile. Pachetele de la aceste companii reprezintă 62% din portofoliul FP. Pe de altă parte, acţiunile Fondului se tranzacţionează la un preţ uşor peste valoarea contabilă a activelor imobilizate aferente companiilor listate din portofoliu. Cu alte cuvinte, activele companiilor nelistate sunt practic achiziţionate aproape gratuit”, a declarat pentru MEDIAFAX Dragoş Dărăbuţ, directorul general al societăţii de administrare a investiţiilor Vanguard Asset Management.

Operaţiunile de joi cu acţiunile FP au cumulat 36,6 milioane lei (8,4 milioane euro), sumă din care 3,2 milioane lei (752.000 euro) a reprezentat valoarea a două deal-uri. Titlurile Fondului Proprietatea au asigurat, astfel, 69% din lichiditatea pieţei acţiunilor, de 53,2 milioane lei (12,2 milioane euro).

„Dacă statul va lista anul acesta sau anul viitor Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi va vinde participaţii suplimentare de la Transgaz, Transelectrica şi OMV Petrom, activul net al FP ar trebui să crească şi, pe de altă parte ecartul dintre preţ şi valoarea unitară a activului net (valoarea rezultată din împărţirea activului net la numărul de acţiuni -n.r.) ar trebui să se reducă. Din acest motiv, dar şi datorită faptului că pieţele externe au fost liniştite de la începutul anului, FP a crescut cu 40% în două luni, iar pe termen lung mai poate să urce”, a mai spus Dărăbuţ.

Acţiunile Fondului Proprietatea au contribuit şi la evoluţia indicilor bursieri în cadrul cărora sunt incluse.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 0,94%, iar indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,33%.

Totodată, indicele extins al Bursei, BET-XT, a urcat cu 0,48%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scăzut cu 0,44%.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 53,2 milioane lei (12,2 milioane euro), a fost cu 18% mai mare decât lichiditatea de miercuri, de 45 milioane lei (10,3 milioane euro).

Câte o tranzacţie negociată a fost realizată şi cu acţiuni BRD (4,5 milioane lei) şi cu titluri Retrasib (852.000 de lei). Acţiunile băncii au fost transferate la un preţ cu 0,09% peste cel de miercuri, iar titlurile producătorului de transformatoare electrice au fost cedate la o cotaţie cu 6,98% sub nivelul şedinţei precedente.

Pe piaţa principală, acţiunile BRD au urcat cu 1,02%, la 10,9 lei, iar titlurile Retrasib au avansat cu 2,33%, la 0,22 lei. Operaţiunile din piaţa principală cu acţiunile BRD au cumulat doar 115.000 de lei, iar cu titlurile Retrasib au fost realizate doar patru transferuri de 425 de lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 1,4 milioane lei, valoare de aproape cinci ori peste rulajul de miercuri, de 302.000 de lei.

Lichiditatea a fost asigurată în proporţie de 70% de un deal cu 0,7% din acţiunile Prospecţiuni (PRSN), de 982.000 de lei. Tranzacţia negociată a fost realizată la preţul de 0,1965 lei, cu 1,75% sub nivelul de miercuri. Pe piaţa principală, aceste titluri au scăzut cu 1,5%, la 0,197 lei, pe un rulaj de 100.000 de lei.

La închiderea pieţei acţiunilor de la BVB, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,1%, iar pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în......
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor ...
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...