Acţiunile FP au crescut uşor şi au atins din nou pragul psihologic de 0,6 lei

Bursa a stagnat în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu rulaj în creştere şi unde acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au depăşit pentru puţin timp din nou pragul psihologic de 0,6 lei, pe care l-au mai atins în penultima şedinţă din ianuarie.
Economica.net - mar, 05 mart. 2013, 11:30
Acţiunile FP au crescut uşor şi au atins din nou pragul psihologic de 0,6 lei

La fel ca în precedentele şedinţe, majoritatea acţiunilor au consemnat rulaje reduse, atenţia investitorilor fiind axată cu precădere pe acţiunile Fondului Proprietatea şi SIF-uri. La mijlocul şedinţei, rulaje de peste 25.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 15 de companii din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

Acţiunile Fondului Proprietatea au urcat în primele două ore la pragul psihologic de 0,6 lei/titlu, iar după ora 12:00 au depăşit pentru câteva momente acest nivel, urcând la 0,601 lei. La ora 13:00, aceste titluri erau cotate la 0,598 lei, preţ cu 0,67% peste nivelul de luni.

Pragul de 0,6 lei/acţiune a mai fost atins pe 30 ianuarie şi chiar depăşit pentru câteva momente, însă apoi aceste titluri s-au întors sub acest nivel.

Preţul acţiunilor Fondului Proprietatea înregistrat la mijlocul şedinţei de marţi este cu 7,93% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe la bursă, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era cu 0,15% peste închiderea de luni, iar indicele BET-XT era în creştere cu 0,37%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), se plasa cu 0,48% peste şedinţa anterioară.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a avansat cu 0,98%, în timp ce indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a crescut cu 0,52%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 25 milioane lei (5,7 milioane euro), valoare de ori aproape trei ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de 9,6 milioane lei (2,2 milioane euro).

Aproape 85% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (10,4 milioane lei, din care un deal de 1,5 milioane lei), SIF Banat-Crişana (3 milioane lei) şi SIF Transilvania (3 milioane lei), precum şi de deal-uri cu titluri SIF Oltenia (2,6 milioane lei) şi OMV Petrom (2,2 milioane lei).

Câteva fonduri de investiţii administrate de Franklin Templeton au cumpărat luni pachete importante de acţiuni reprezentând aproape 0,13% din titlurile OMV Petrom, pentru 32,2 milioane lei (7,4 milioane euro).

Fondurile Franklin Templeton au reînceput să cumpere acţiuni OMV Petrom încă din luna mai a anului trecut, iar de atunci au preluat aproape 0,65% din titlurile companiei, pentru aproximativ 146 milioane lei (33 milioane euro).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 1,5%. Pieţele au fost pe verde încă de la deschidere, avansând pentru prima dată în ultimele trei şedinţe, în contextul aşteptărilor investitorilor ca marile bănci centrale din lume să continue măsurile de susţinere a recuperării economice.

Te-ar mai putea interesa și
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen răspândit în România, deși e o faptă penală
George Zlati, avocat: Accesarea telefoanelor, a Facebook-ului partenerilor sau foștilor parteneri de viață e un fenomen ...
Topul infracțiunilor informatice din România este condus de accesul ilegal la un sistem informatic și efectuarea de operațiuni financiare frauduloase. Totodată, accesarea laptopurilor, a......
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea ...
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...