Acţiunile FP au scăzut cu 0,7% în prima oră de tranzacţionare, iar titlurile Petrom au urcat cu 1,2%

 Bursa a scăzut cu 0,24% în prima oră de tranzacţionare, într-o piaţă unde acţiunile Fondului Proprietatea au coborât cu 0,75%, iar titlurile OMV Petrom au urcat cu 1,18%, după ce FP a anunţat că a vândut 1,11% din acţiunile companiei din sectorul energetic, faţă de pachetul vizat, de 1,77%.
Economica.net - vin, 17 mai 2013, 08:37
Acţiunile FP au scăzut cu 0,7% în prima oră de tranzacţionare, iar titlurile Petrom au urcat cu 1,2%

La deschiderea şedinţei, acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au stagnat, în timp ce titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,2%, la 0,41 lei. Ulterior, acţiunile FP au început să scadă, în timp ce titlurile OMV Petrom au trecut pe creştere.

Astfel, la scurt timp după ora 11:00, acţiunile Fondului Proprietatea erau în scădere cu 0,75%, la 0,66 lei, iar titlurile OMV Petrom avansau cu 1,18%, fiind cotate la 0,4199 lei. Cele două acţiuni au fost cele mai lichide din piaţă, cu tranzacţii de 2 milioane lei şi, respectiv, de 909.000 de lei.

Fondul Proprietatea a anunţat vineri dimineaţă că a vândut 1,11% din acţiunile OMV Petrom, mai puţin decât pachetul de 1,77% pe care intenţiona să îl cedeze. Titlurile au fost vândute la 0,39 lei/acţiune, preţ cu 6% sub ultima cotaţie de joi, astfel că Fondul a încasat 246,6 milioane lei (56,8 milioane euro).

Intenţia vânzării pachetului de 1,77% din acţiunile OMV Petrom a fost anunţată, miercuri, de Fondul Proprietatea. Ulterior anunţului, în şedinţele de miercuri şi joi, titlurile OMV Petrom au scăzut pe bursă cu 6,6%, de la 0,4442 lei/titlu la 0,415 lei/titlu, în timp ce preţul acţiunilor Fondului Porprietatea a urcat cu 4,2%, de la 0,638 lei/acţiune la 0,665 lei/acţiune.

După prima oră a şedinţei de vineri, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în scădere cu 0,56%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, se plasa cu 0,25% peste nivelul de joi.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a scăzut cu numai 0,12%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a coborât cu 0,33%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu doar 0,08% sub nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4 milioane lei (932.000 de euro), valoare din care 73% au reprezentat operaţiunile cu titlurile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom.

După prima oră a şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%. Bursele au deschis în scădere, după ce un oficial al Rezervei Federale a afirmat că banca centrală americană ar putea reduce din această vară programul de stimulare monetară a economiei prin achiziţia de obligaţiuni de pe piaţă.

Te-ar mai putea interesa și
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul theCoRD.ai, care a creat o soluţie AI pentru optimizarea şedinţelor online, vrea să se extindă în 10 ţări
Startup-ul românesc de tehnologie theCoRD, care a lansat prima soluție AI de team coaching din lume, anunță extinderea la nivel global, obiectivul pentru 2024 fiind prezența în 10 țări....
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion de euro în 15 magazine Good2Go
A apărut un nou jucător pe piața de retail tip convenience. Un offshore cipriot are în plan investiții de un milion ...
Offshore-ul cipriot Starlock Limited, care deține și Olimpian Park Oradea și Suceava, vrea să investească anul acesta ...
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul GIA, pentru a facilita interacțiunea cu clienții
Garanti BBVA lansează chatbot-ul de ultimă generație, GIA, conceput pentru a îmbunătăți experiența clienților și ...
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenţei analizează preluarea unui portofoliu de creanțe al BRD Finance IFN S.A. de către grupul EOS
Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care Grupul EOS, prin intermediul companiilor EOS Credit Funding DAC ...