Acţiunile FP au urcat cu peste 4% în prima parte a şedinţei

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,09% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă în care investitorii au vizat cu precădere pe acţiunile Fondului Proprietatea (FP) şi au ridicat preţul acestor titluri cu 4,07%.
Economica.net - joi, 26 apr. 2012, 11:26
Acţiunile FP au urcat cu peste 4% în prima parte a şedinţei

Piaţa locală a fost pe creştere încă de la deschidere, continuând să evolueze în linie cu bursele externe. Deşi majoritatea burselor vest-europene au trecut pe scădere spre mijlocul zilei, piaţa de la Bucureşti a rămas pe creştere uşoară.

Atenţia investitorilor de la BVB a fost axată pe titlurile FP încă din primele minute, aceştia plasând mai multe ordine de cumpărare după ce acţionarii au aprobat, miercuri, distribuirea unor dividende în valoare de 507,6 milioane lei (aproape 116 milioane euro), respectiv 93% din profitul înregistrat anul trecut şi răscumpărarea unui pachet de cel mult 8% din propriile acţiuni.

La ora 13:07, titlurile Fondului Proprietatea erau în creştere cu 4,07%, fiind cotate la 0,562 lei. Raportat la acest preţ, randamentul dividendului brut, de 0,03854 lei/acţiune, este de aproape 6,9%.
Investitorii au tranzacţionat în prima parte a zilei, acţiuni FP de aproape 7,8 milioane lei. Valoarea reprezintă 58% din lichiditatea pieţei, de 13,4 milioane lei.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,14%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,57% peste nivelul de miercuri.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, avansa cu 0,71%. În şedinţa de joi, doar acţiunile FP, SIF Moldova (SIF2) şi SIF Muntenia (SIF4) sunt tranzacţionate, în timp ce titlurilor celorlalte trei SIF-uri sunt oprite de la tranzacţionare pentru derularea AGA.

Acţiunile SIF Moldova au crescut cu 0,44%, la 1,147 lei, după ce miercuri, în ziua ex-dividend, s-au corectat cu 13,81% sau 0,183 lei. Valoarea cu care au scăzut este apropiată de dividendul pe care societatea îl va distribui din profitul de anul trecut, de 0,1848 lei/acţiune.

De regulă, în data ex-dividend, după care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividendele acordate din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului pe care îl va acorda compania respectivă.

Acţiunile SIF Muntenia au scăzut cu 8,8% în primele minute ale şedinţei, întrucât joi este data ex-dividend pentru aceste titluri, însă apoi corecţia a încetinit la 3,94%. La mijlocul zilei, titlurile erau cotate la 0,78 lei, preţ cu 0,032 lei sub cotaţia de miercuri, iar dividendul net este de 0,068 lei/titlu.

Titlurile SIF Muntenia au înregistrat al doilea rulaj din piaţă, de 2,6 milioane lei.
Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,67%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul pieţei acţiunilor, de 13,4 milioane lei (3 milioane euro), era de peste două ori mai redus faţă de lichiditatea din prima parte a şedinţei precedente, de 28,8 milioane lei (6,5 milioane euro). Rulajul de miercuri a fost asigurat în proporţie de 33% de un deal cu titluri BRD, în valoare de 9,7 milioane lei.

Totodată, lichiditatea redusă de joi este influenţată şi de oprirea de la tranzacţionare a aproape jumătate din acţiunile listate pentru derularea adunărilor generale ale acţionarilor (AGA).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu 0,5% şi, respectiv, cu 0,7%, iar piaţa de la Londra era în stagnare. Bursele vest-europene au pierdut câştigurile de la deschidere după ce Comisia Europeană a spus că un indicator al sentimentului economic a scăzut peste aşteptări în luna aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
Romgaz a devenit membru asociat al ARIR
ARIR (Asociația Română pentru Relația cu Investitorii), promotorul conceptului de Investor Relations (IR), a anunțat astăzi are un nou membru asociat, fiind vorba de ROMGAZ (simbol BVB: SNG),......
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan ...
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...