Acţiunile H&M au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani

Acţiunile Hennes & Mauritz AB (H&M), al doilea retailer de îmbrăcăminte la nivel mondial, au ajuns vineri la cel mai scăzut nivel din 2005, în urma declinului accentuat al veniturilor, care ar putea duce la închiderea unor magazine şi la oprirea expansiunii, transmit Reuters şi Bloomberg.
Economica.net - joi, 15 mart. 2018, 15:11
Acţiunile H&M au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani

În perioada decembrie 2017 – februarie 2018, vânzările au scăzut cu 1,5%, la 53,5 miliarde de coroane suedeze (6,5 miliarde de dolari), faţă de 54,4 miliarde de coroane suedeze anul trecut.

La Bursa de la Stockholm, acţiunile H&M au scăzut joi cu 5%, iar în ultimele 12 luni titlurile au înregistrat un declin de 44%.

Începutul dificil de an vine după un an dificil 2017, la sfârşitul căruia compania a raportat primul declin al vânzărilor trimestriale din ultimii peste 20 de ani.

H&M a abandonat ţinta de vânzări pe 2018 şi a avertizat că se aşteaptă ca acest an să rămână dificil.

Vânzările au fost afectate de vremea foarte rece din februarie şi martie în multe pieţe europene importante. Sezonul de primăvară a avut un start dificil, a explicat analistul Richard Chamberlain, de la RBC Capital Markets. Acesta a declarat că este prudent privind perspectivele pe termen scurt ale companiei suedeze, şi a avertizat că declinul vânzărilor ar putea duce la reducerea dividendelor în 2018 sau în 2019.

Luna trecută, H&M a propus un dividend de 9,75 coroane pe acţiune pentru anul 2017. De asemenea, compania a informat că ‘boardul va analiza posibilitatea’ de a permite tuturor acţionarilor să îşi reinvestească dividendele în noi acţiuni, în ideea de a permite H&M ‘să continue să facă investiţii mari în domenii precum digitalizarea’.

Compania va deschide anul acesta 385 de noi magazine, faţă de 400 programate iniţial, după ce în perioada august 2016 – august 2017 a inaugurat 418 de unităţi, ajungând la un total de 4.553 de magazine pe plan global. De asemenea, vor fi extinse vânzările online pe 43 de pieţe până la sfârşitul anului. Deja, rivala Inditex vinde online pe 45 de pieţe.

Pentru a sprijini comerţul electronic, H&M va extinde acordul de cooperare cu divizia de retail online a Alibaba, Tmall.

H&M se confruntă cu creşterea concurenţei pe piaţa din Europa, după ce tinerii au preferat să facă achiziţii de la retailerii online, cum ar fi Asos şi Zalando.

Grupul suedez are opt branduri: H&M, COS & Other Stories, Monki, Weekday, Cheap Monday, Arket şi H&M Home.

Primele magazine H&M din România au fost inaugurate în primăvara anului 2011. Compania H&M (Hennes & Mauritz) a fost înfiinţată în 1947, în Vasterls, Suedia.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de mașini Dacia pe piața britanică au crescut ușor în luna septembrie
Vânzările de maşini noi în Marea Britanie au crescut cu 4,6% în septembrie, la 225.269 de unităţi, în urma majorării cererii pentru vehicule electrice, a anunţat Asociaţia Producătorilor......
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – Grindeanu
Drum Expres Craiova – Pitești: Tronsoanele 3 și 4 vor fi inaugurate în 2023, respectiv începutul lui 2024 – ...
Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu estimează că tronsoanele 3 și 4 ale Drumului Expres Craiova - Pitești (DEx12) ...
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Moscova s-a arătat dispusă să livreze gaze Germaniei prin conducta Nord Stream 2. Berlinul a refuzat oferta
Rusia s-a declarat miercuri dispusă să livreze gaz Europei printr-o linie a gazoductului Nord Stream 2 care nu a fost afectată ...
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
OPEC+ a decis reducerea producției de petrol cu 2 milioane de barili pe zi, în ciuda opoziției administrației americane
Grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei, a decis miercuri ...