Acţiunile Metro, în creştere puternică după anunţul privind posibila modificare a structurii acţionariatului

Acţiunile grupului german de distribuţie Metro au înregistrat luni o creştere de două cifre la bursa de la Frankfurt după ce unul din acţionarii Metro, distribuitorul german de produse electronice Ceconomy, a anunţat că ar putea urma exemplul altui acţionar important, grupul german de investiţii Haniel, şi să îşi vândă participaţia pe care o deţine la Metro către miliardarul ceh Daniel Kretinsky, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 27 aug. 2018, 09:12
Acţiunile Metro, în creştere puternică după anunţul privind posibila modificare a structurii acţionariatului

Acest anunţ a provocat o creştere de 17% a cotaţiei acţiunilor Metro, în timp ce acţiunile distribuitorului de produse electronice Ceconomy au crescut cu 4,7%.

Ceconomy controlează un pachet de aproximativ 10% din acţiunile Metro. Cel mai mare investitor la Metro este grupul german de investiţii Haniel cu o participaţie de 22,5%.

Ceconomy a informat luni că poartă discuţii cu grupul de investiţii ceho-slovac EPGC pentru a-i vinde cea mai mare parte a participaţiei sale de 10% din acţiunile Metro. EP Global Commerce (EPGC) este un vehicul de investiţii deţinut în proporţie de 53% de miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi 47% de investitorul slovac Patrik Tkac, co-fondatorul grupului de companii J&T.

„O decizie cu privire la o posibil vânzare precum şi cu privire la termenii şi condiţiile unui acord de vânzare nu a fost încă luată”, a precizat Ceconomy într-un comunicat de presă.

Vineri, primul acţionar de la Metro, grupul german de investiţii Haniel, a informat la rândul său că a ajuns la un acord pentru a-şi vinde o participaţie de 7,3% din capitalul Metro către vehiculul de investiţii EP Investment, care dispune de o opţiune de a prelua şi restul acţiunilor deţinute de Haniel la Metro, la o dată ulterioară.

Grupul Metro, care are aproximativ 300 de magazine în Europa de Est, a anunţat recent că restructurarea operaţiunilor sale din Rusia s-a încheiat. Cu toate acestea, acţionarii companiei şi-au exprimat nemulţumirea faţă de directorul general Olaf Koch şi potrivit presei germane au început să caute un înlocuitor.

În paralel, miliardarul ceh Daniel Kretinsky, care conduce şi grupul energetic ceh EPH, s-a declarat convins că poate juca un rol pozitiv în dezvoltarea Metro. După ce a transformat EPH în unul din cele mai mari grupuri energetice din Europa, Kretinsky a făcut şi alte investiţii în ultimii ani, cea mai recentă fiind preluarea unei părţi din posturile de radio din Europa de Est aparţinând grupului francez de media Lagardere.

Metro Group este una dintre cele mai mari şi mai extinse companii de retail din lume, cu 2.000 de unităţi în 29 de ţări şi peste 220.000 de angajaţi. Divizia Metro Cash & Carry s-a lansat oficial în România în luna octombrie 1996, când a deschis primul magazin din Bucureşti. Astăzi, reţeaua numără 32 de magazine în 24 de oraşe.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...