1EUR = 4.7228 RON | Bucureşti 30 º

Companii

Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 4,8%. Bursa a crescut cu 1% la debutul şedinţei

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,01% în primele 15 minute ale şedinţei de luni, într-o piaţă unde acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 4,83% în prima zi de tranzacţionare şi au revenit peste preţul din oferta derulată de companie în luna septembrie în vederea listării.

04 noi, 2013 | Mediafax

Acţiunile Nuclearelectrica au intrat luni la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în locul drepturilor de alocare emise în oferta derulată în luna septembrie, când a vândut 10% din titluri la bursă, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro). Fiecărei acţiuni vândute în ofertă i-a fost ataşat un drept de alocare, iar investitorii au putut tranzacţiona drepturile de alocare în perioada 4 - 28 octombrie.

Drepturile de alocare au fost suspendate de la tranzacţionare în urmă cu o săptămână, în vederea introducerii acţiunilor. Atunci drepturile de alocare au încheiat la preţul de 10,97 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica au deschis şedinţa de tranzacţionare de luni la preţul de 11,64 lei, cu 6,1% peste ultima cotaţie a drepturilor de alocare. După primul sfert de oră al şedinţei, titlurile erau cotate la 11,5 lei, iar operaţiunile însumau doar 38.000 de lei.

Cotaţia este cu 2,68% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă). Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia acţiunilor la bursă este mai mare cu aproape 5,85% şi, respectiv, cu 11,6%.

Micii investitori de retail au cumpărat titlurile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

La preţuri în creştere au deschis şedinţa de luni şi majoritatea titlurilor de la BVB, piaţa menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele patru şedinţe, când a urcat cu 2,93%.

După primele minute ale şedinţei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,1%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,37%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,5% peste închiderea de vineri. Titlurile SIF-urilor au urcat cu 1,21% - 2,3%, după ce în şedinţa precedentă au avansat cu 1,6% - 3,51%.

Totodată, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,69% şi au revenit peste pragul de 0,8 lei. La ora 10:15, aceste titluri erau cotate la 0,805 lei şi înregistrau cel mai mare rulaj din piaţă, de 4,5 milioane lei (1 milion de euro), asigurând trei sferturi din lichiditatea bursei, de 6 milioane lei (1,3 milioane euro).

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 1,26% şi, respectiv, cu 1,3%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 0,4%.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO