Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 4,8%. Bursa a crescut cu 1% la debutul şedinţei

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1,01% în primele 15 minute ale şedinţei de luni, într-o piaţă unde acţiunile Nuclearelectrica (SNN) au avansat cu 4,83% în prima zi de tranzacţionare şi au revenit peste preţul din oferta derulată de companie în luna septembrie în vederea listării.
Economica.net - lun, 04 nov. 2013, 08:57
Acţiunile Nuclearelectrica au urcat cu 4,8%. Bursa a crescut cu 1% la debutul şedinţei

Acţiunile Nuclearelectrica au intrat luni la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) în locul drepturilor de alocare emise în oferta derulată în luna septembrie, când a vândut 10% din titluri la bursă, pentru 281,8 milioane lei (63 milioane euro). Fiecărei acţiuni vândute în ofertă i-a fost ataşat un drept de alocare, iar investitorii au putut tranzacţiona drepturile de alocare în perioada 4 – 28 octombrie.

Drepturile de alocare au fost suspendate de la tranzacţionare în urmă cu o săptămână, în vederea introducerii acţiunilor. Atunci drepturile de alocare au încheiat la preţul de 10,97 lei.

Acţiunile Nuclearelectrica au deschis şedinţa de tranzacţionare de luni la preţul de 11,64 lei, cu 6,1% peste ultima cotaţie a drepturilor de alocare. După primul sfert de oră al şedinţei, titlurile erau cotate la 11,5 lei, iar operaţiunile însumau doar 38.000 de lei.

Cotaţia este cu 2,68% peste preţul de 11,2 lei/acţiune la care au fost vândute titlurile pe tranşele investitorilor instituţionali (85% din ofertă) şi al marilor investitori de retail (5% din titlurile din ofertă). Comparativ cu preţurile la care micii investitori de retail (10% din acţiunile din ofertă) au cumpărat acţiunile în ofertă, cotaţia acţiunilor la bursă este mai mare cu aproape 5,85% şi, respectiv, cu 11,6%.

Micii investitori de retail au cumpărat titlurile la preţuri de 10,304 lei (8% discount acordat pentru subscrierile din primele 3 zile ale ofertei) şi 10,864 lei (3% discount pentru subscrierile din a patra zi a ofertei).

La preţuri în creştere au deschis şedinţa de luni şi majoritatea titlurilor de la BVB, piaţa menţinându-se pe linia ascendentă din precedentele patru şedinţe, când a urcat cu 2,93%.

După primele minute ale şedinţei de luni, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 1,1%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, avansa cu 1,37%.

În acelaşi timp, acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP) au ridicat indicele BET-FI cu 1,5% peste închiderea de vineri. Titlurile SIF-urilor au urcat cu 1,21% – 2,3%, după ce în şedinţa precedentă au avansat cu 1,6% – 3,51%.

Totodată, acţiunile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,69% şi au revenit peste pragul de 0,8 lei. La ora 10:15, aceste titluri erau cotate la 0,805 lei şi înregistrau cel mai mare rulaj din piaţă, de 4,5 milioane lei (1 milion de euro), asigurând trei sferturi din lichiditatea bursei, de 6 milioane lei (1,3 milioane euro).

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au avansat cu 1,26% şi, respectiv, cu 1,3%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în creştere cu până la 0,4%.

Te-ar mai putea interesa și
Proiect: Operatorii economici – obligaţi să ia măsuri contra risipei alimentare. Datele raportate într-o platformă online
Proiect: Operatorii economici – obligaţi să ia măsuri contra risipei alimentare. Datele raportate într-o platformă ...
Operatorii economici din sectorul agroalimentar vor fi obligaţi să întreprindă măsuri de prevenire a risipei alimentare şi să încarce rapoartele anuale şi planurile privind aceste măsuri pe......
Înţelegere tacită în cadrul NATO de a nu furniza tancuri Ucrainei, potrivit media germane
Înţelegere tacită în cadrul NATO de a nu furniza tancuri Ucrainei, potrivit media germane
Între ţările membre NATO ar exista o 'înţelegere tacită' de a nu furniza tancuri moderne de fabricaţie occidentală ...
Cancelarul federal al Germaniei, convins că Vladimir Putin nu va câştiga războiul din Ucraina
Cancelarul federal al Germaniei, convins că Vladimir Putin nu va câştiga războiul din Ucraina
Cancelarul federal german Olaf Scholz s-a declarat"convins" joi că Rusia nu va câştiga războiul în Ucraina, afirmând ...
Oprirea gazelor rusești duce Europa într-un scenariu de blackout. Va fi nevoie de raționalizări și de solidaritate între statele UE. Cât de expusă e România – analiză Allianz Trade
Oprirea gazelor rusești duce Europa într-un scenariu de blackout. Va fi nevoie de raționalizări și de solidaritate între ...
Întreruperea aprovizionării cu gaze rusești a întregii Uniunii Europene sau a majorității statelor membre ori o eventuală ...