Acţiunile Oltchim au continuat să scadă puternic până la limita maximă admisă

Bursa de la Bucureşti a deschis în stagnare, iar acţiunile Oltchim au coborât din nou cu 15%, limita maximă de variaţie admisă pentru majoritatea titlurilor de la BVB, ca urmare a numeroaselor ordine de vânzare plasate de investitori după ce compania a anunţat că va solicita insolvenţa.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 09:25
Acţiunile Oltchim au continuat să scadă puternic până la limita maximă admisă

Acţiunile combinatului chimic au coborât încă de joi cu 15%, când au revenit la tranzacţionare în ultimele 25 de minute ale şedinţei după ce Oltchim a transmis un comunicat către Bursă în care a anunţat că va cere insolvenţa.

În primele 15 minute de tranzacţionare de vineri, au fost realizate doar 9 operaţiuni cu titlurile Oltchim, în valoare cumulată de 8.300 de lei. La ora 10:15, orice ordin de cumpărare plasat era executat imediat, iar volumul de acţiuni pentru care erau ordine de vânzare era de 693.500 de acţiuni.

Acţiunile Oltchim au fost oprite de la tranzacţionare încă dinainte de deschiderea şedinţei bursiere de miercuri, având în vedere că într-o şedinţă de Guvern urma să fie stabilită soarta combinatului chimic. Surse oficiale au declarat încă de marţi seara pentru MEDIAFAX că este probabil ca Oltchim să intre în insolvenţă, cu disponibilizări de personal, iar o decizie finală urmând să fie luată de Guvern.

Ulterior, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că Oltchim va intra în insolvenţă, cererea în acest sens urmând să fie transmisă Tribunalului Vâlcea.

Combinatul chimic a transmis joi după-amiază către Bursa de Valori un comunicat în care anunţa că membrii Consiliului de Administraţie au decis miercuri să ceară insolvenţa.

Spre deosebire de acţiunile Oltchim, piaţa a fost apatică, fiind realizate în total transferuri cu acţiuni emise de doar 15 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii ale BVB şi la secţiunea titlurilor internaţionale. Operaţiunile au cumulat doar 200.000 de lei (45.000 de euro).

După primul sfert de oră de tranzacţionare de vineri, indicii BET-BK şi BET-FI înregistrau singurele variaţii vizibile din piaţă, ceilalţi indici fiind în stagnare.

Astfel, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,23%, iar indicele BET-FI a avansat cu 0,11%. Indicele BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea (FP).

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţa principală, cu tranzacţii de doar 98.000 de lei. Cea mai recentă tranzacţie cu aceste acţiuni a fost realizată la 0,5965 lei, preţ cu numai 0,08% peste închiderea de joi.

Bursele vest-europene au deschis incert şedinţa de vineri, după ce joi acţiunile marilor companii europene au încheiat la cel mai ridicat nivel după februarie 2011.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca  vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. Care este sistemul?
EXCLUSIV Premieră în România. O firmă din Danemarca vrea să ne asigure casele și mașinile, drumurile și autostrăzile. ...
Chopin Forsikring A/S,o firmă de asigurare din Danemarca, a informat Autoritatea din țara sa de origine de intenția de ...
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi din consumul tuturor sondelor din România
Petrom a construit 40 de mini-centrale electrice care ard gaz de sondă, pe câmp. Energia produsă asigură două treimi ...
Petrom a mai deschis recent două mici centrale electrice de tip “gas to power” și a ajuns astfel la 40 de astfel de ...
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan:  Aţi preferat marketingul!
Noul ministru al finanțelor, Adrian Câciu, îi dă replica primarului Nicușor Dan: Aţi preferat marketingul!
Adrian Câciu i-a replicat primarului general al Capitalei Nicuşor Dan care a precizat că ar dori o întâlnire cu ministrul ...