Acţiunile Oltchim au crescut cu 4,5% la revenirea la tranzacţionare

Acţiunile Oltchim au urcat cu 4,5% la revenirea la tranzacţionare, după ce au fost oprite timp de şase ore, în aşteptarea unui comunicat al combinatului chimic prin care investitorii să fie informaţi în legătură cu decizia CE privind conversia unei datorii a companiei către AVAS.
Economica.net - vin, 09 mart. 2012, 15:33
Acţiunile Oltchim au crescut cu 4,5% la revenirea la tranzacţionare

Titlurile Oltchim au fost oprite de la transfer cu trei minute înaintea deschiderii şedinţei de vineri. La ora 15:10 a fost publicat pe site-ul BVB un comunicat prin care combinatul chimic anunţa că a primit vineri de la Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) o adresă de informare privind conversia în acţiuni a creanţei deţinută de AVAS asupra Oltchim.

Acţiunile au revenit la tranzacţionare la ora 16:00, iar în primele şase minute de transfer preţul a urcat cu 4,5%, la 1,345 lei. Operaţiunile au cumulat numai 55.000 de lei.

„Din infograma 2160/07.03.2012 remisă de Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeana reiese că CE a decis următoarele: închiderea procedurii oficiale de investigare în ceea ce priveşte garanţia de stat notificată în favoarea Oltchim, în condiţiile retragerii notificării de către România; măsura conversiei în actiuni, astfel după cum a fost notificată de autorităţile române nu constituie ajutor de stat (…) Totodată, Comisia Europeana reafirmă că această concluzie se bazează pe intenţia fermă a României de a vinde în întregime pachetul de acţiuni deţinute la Oltchim”, se arată în comunicatul transmis de Oltchim.

Compania arată că până în prezent Ministerul Economiei şi OPSPI nu au primit nicio decizie oficială, semnată de reprezentanţii Comisiei Europene, cu privire la decizia CE.

Comisia Europeană a aprobat miercuri conversia în acţiuni a datoriei Oltchim faţă de AVAS, care se ridică la aproximativ 135 milioane euro, în urma operaţiunii autoritatea urmând să devină acţionarul majoritar al combinatului chimic.

Conversia datoriilor în acţiuni ar dilua puternic participaţiile acţionarilor minoritari dacă aceştia nu vor putea participa cu zeci de milioane de euro la capitalul companiei pentru a-şi menţine participaţiile actuale.

Acţiunile Oltchim nu au fost suspendate joi de la tranzacţionare, deşi presa a relatat despre decizia CE, iar Comisia a postat pe site-ul propriu informaţii privind conversia, iar Oltchim a comunicat bursei că nu a fost notificată oficial. În şedinţa de joi, titlurile Oltchim au urcat cu 10,4% în primele 40 de minute de tranzacţionare, însă apoi creşterea a încetinit la aproape 4% până la închidere.

Statul deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Oltchim este una dintre cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI, statul intenţionând să scoată la vânzare în acest an pachetul majoritar de acţiuni.

Potrivit celor mai recente raportări de la BVB, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE, care deţine 17,47% din acţiuni, şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, cu 14,02% din titluri, prin intermediul Nachbar Services.

Combinatul chimic a consemnat pierderi de 90,3 milioane lei în ultimul trimestru din 2011, astfel că a încheiat anul cu un rezultat negativ de 270 milioane lei, cu 20,9% peste nivelul din 2010. Cifra de afaceri a urcat cu 17,1%, de la 1,3 miliarde lei la 1,53 miliarde lei, veniturile au crescut cu 15,4%, la 1,64 miliarde de lei, iar cheltuielile au avansat cu 16,1%, la 1,91 miliarde de lei.

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...