Acţiunile Oltchim au urcat cu peste 5%, într-o piaţă în scădere uşoară şi cu rulaj redus

Bursa de la Bucureşti a continuat să urmeze linia burselor externe şi a scăzut cu 0,76% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă cu un rulaj de doar 2,6 milioane lei, iar acţiunile Oltchim (OLT) au urcat cu peste 5%, după schimbarea strategiei de privatizare a combinatului chimic.
Economica.net - lun, 27 aug. 2012, 10:48
Acţiunile Oltchim au urcat cu peste 5%, într-o piaţă în scădere uşoară şi cu rulaj redus

Acţiunile Oltchim au revenit la tranzacţionare aproape de ora 12:00, fiind oprite încă dinaintea deschiderii şedinţei de vineri, în aşteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor AVAS şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevăzută după majorarea capitalului social al Oltchim cu până la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia în acţiuni a creanţei AVAS, în valoare de 1,12 miliarde lei, şi prin emiterea de acţiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere acţionarilor minoritari.

La reintrarea la tranzacţionare preţul acţiunilor Oltchim a urcat cu peste 5%, iar pentru scurt timp creşterea a ajuns la 12,7%, pentru ca apoi să revină aproape de 5%. La ora 13:00, titlurile combinatului avansau cu 5,46%, fiind cotate la 0,821 lei, iar operaţiunile cumulau 118.000 de lei.

Celelalte acţiuni de la BVB au înregistrat variaţii reduse, în cadrul unor transferuri cu volume mici.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,7%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,64%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,31%.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,53%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul petrolier, a coborât cu 0,5%.

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de un milion de lei, iar preţul a scăzut cu 0,86%, la 0,5175 lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Paris erau în scădere cu până la 0,2%.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...