Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 1,4% la debutul şedinţei, într-o piaţă în scădere uşoară

Bursa a scăzut cu 0,53% la deschiderea şedinţei, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar acţiunile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 1,39%, după ce compania a anunţat că va propune acţionarilor un dividend mai mic decât cel de anul trecut.
Economica.net - vin, 22 mart. 2013, 09:33
Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 1,4% la debutul şedinţei, într-o piaţă în scădere uşoară

În prima jumătate de oră de tranzacţionare au fost realizate 20 de transferuri cu acţiunile OMV Petrom, în valoare cumulată de 25.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 1,39%, la 0,4556 lei.

Brokerii spun că scăderea este determinată în principal de propunerea de dividend anunţată joi seară de conducerea companiei, care a fost sub estimările investitorilor.

Conducerea OMV Petrom propune acţionarilor să acorde din profitul record înregistrat anul trecut un dividend brut de 0,028 lei/acţiune, cu 9,6% sub cel de 0,031 lei/titlu acordat anul trecut. Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, de 0,4556 lei/titlu, dividendul conferă un randament de 6,1%.

Întrucât cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, în primale 30 de minute de tranzacţionare au fost realizate operaţiuni cu acţiuni emise de 17 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii. Transferurile au cumulat 874.000 de lei (198.000 de euro), valoare din care 88% au reprezentat tranzacţii cu titlurile Fondului Proprietatea (FP), de 767.000 de lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea au scăzut cu 0,8%, la 0,6195 lei.

Cel mai probabil, evoluţia acţiunilor Fondului Proprietatea a fost, de asemenea, influenţată de propunerea de dividend făcută de conducerea OMV Petrom, având în vedere că cele mai mari dividende încasate de FP sunt de la OMV Petrom.

Anul trecut, dividendele încasate de Fondul Proprietatea de la OMV Petrom, de peste 353 milioane lei, au reprezentat aproape 57% din valoarea dividendelor primite de Fond de la companiile unde este acţionar.

În acest an, Fondul ar urma să încaseze dividende de aproape 319 milioane lei (72 milioane de euro).

La ora 10:30, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, s-a plasat cu 0,53% mai jos faţă de joi, iar indicele BET-NG a coborât cu 0,58%. Indicele BET-NG reflectă evoluţia titlurilor companiilor din sectorul energetic.

Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), s-a situat cu 0,31% sub nivelul de la finalul şedinţei precedente.

Indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,4%, în timp ce indicele extins BET-BK a coborât cu 0,31%. Indicele BET-XT include cele mai lichide 25 de acţiuni româneşti, iar BET-BK reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, printre care şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Evoluţia pieţei locale a fost în linie cu a burselor vest-europene, care au deschis şedinţa în scădere cu până la 0,4%. Investitorii de pe pieţe sunt în continuare atenţi la situaţia din Cipru, unde Parlamentul va discuta vineri un plan pentru reformarea sectorul bancar şi impunerea de pierderi depozitelor mari, după ce joi Banca Centrală Europeană a avertizat că în lipsa unui sprijin de la UE şi FMI va tăia accesul instituţiilor de credit cipriote la lichiditate de urgenţă.

Te-ar mai putea interesa și
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Imigranţii calificaţi ajută economia spaniolă să devanseze alte economii europene
Spania este ţara cu cea mai mare rată a şomajului din Europa, însă, pentru Sara Hernandez, un arhitect de sisteme informatice din Venezuela, a fost locul în care şi-a găsit extrem de rapid un......
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele ...
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...