Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 6,76% şi au amplificat corecţia bursei la 2,3%

Bursa de la Bucureşti a scăzut cu 2,27% la deschiderea şedinţei, influenţată în principal de acţiunile OMV Petrom (SNP), care au coborât cu 6,76%, deoarece începând de marţi cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul la dividende.
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 07:41
Acţiunile OMV Petrom au coborât cu 6,76% şi au amplificat corecţia bursei la 2,3%

Brokerii spun că datele privind evoluţia economiei din România în primul trimestru nu au influenţat piaţa.
Economia a scăzut cu 0,1% în primul trimestru faţă de octombrie-decembrie şi a intrat în recesiune, întrucât este al doilea trimestru consecutiv de scădere comparativ cu lunile anterioare. Evoluţia a fost anticipată de analişti, care estimau însă o contracţie uşor mai mare, de 0,2%-0,3%.

Scăderile înregistrate de indicii bursei de la Bucureşti au fost cauzate în principal de corecţia acţiunilor OMV Petrom, ca urmare a ponderii ridicate pe care aceste titluri o au în calculul indicilor. Astfel, indicii au deschis şedinţa pe roşu, deşi bursele vest-europene au revenit pe creştere după corecţiile de luni, datorită publicării unor date peste aşteptări privind creşterea economică din primul trimestru în Germania.

La ora 10:06 acţiunile OMV Petrom erau în cotate la 0,345 lei, preţ cu 0,025 lei sub ultima cotaţie de luni. Valoarea cu care preţul a scăzut este mai redusă decât dividendul brut pe care compania îl va acorda acţionarilor, de 0,031 lei/acţiune. Aceste titluri au consemnat al treilea rulaj din piaţă, de doar 74.000 de lei.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividendele din profitul de anul trecut, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

După primele minute ale şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 2,16%, iar indicele BET-NG al titlurilor companiilor din sectorul energetic era cu 3,73% sub închiderea de luni.

În acelaşi timp, indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 1,63%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a scăzut cu numai 0,44%.
Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 1,2 milioane lei (277.000 de euro), valoare de aproape patru ori mai mare decât rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 332.000 de lei (75.000 de euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 872.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 0,82%, la 0,485 lei.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa de marţi în creştere cu până la 0,7%, recuperând astfel o parte din corecţiile înregistrate luni, când au coborât la cel mai redus nivel din ultimele patru luni şi jumătate, din cauza blocajului politic din Grecia care amplifică riscul de ieşire a ţării din zona euro, dar şi a temerilor privind încetinirea creşterii economiei chineze.

Te-ar mai putea interesa și
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1 Scuderia Ferrari,......
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...