Acţiunile OMV Petrom au rămas pe scădere cu 4% în prima parte a zilei ex-dividend

Indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cu 0,5%, influenţat de scăderea de 4% înregistrată de acţiunile OMV Petrom (SNP) în ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende din profitul din 2012.
Economica.net - vin, 10 mai 2013, 11:20
Acţiunile OMV Petrom au rămas pe scădere cu 4% în prima parte a zilei ex-dividend

Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu peste 4% încă din primele minute. Corecţia era de aşteptat, având în vedere că de regulă în data ex-dividend preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

La mijlocul şedinţei, titlurile companiei erau cotate la 0,435 lei, preţ cu 3,97%, respectiv cu 1,8 bani, sub închiderea de joi. Valoarea cu care acţiunile au coborât este mai mică decât dividendul brut pe care compania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 2,8 bani/titlu.

OMV Petrom va distribui dividende în valoare cumulată de 1,586 miliarde lei din profitul de anul trecut, suma reprezentând 41% din câştigul obţinut, de 3,85 miliarde lei.

Investitorii au realizat 118 tranzacţii cu acţiuni OMV Petrom, în valoare cumulată de aproape 204.000 de lei.

Corecţia acţiunilor OMV Petrom a influenţat vizibil linia indicilor bursieri în care aceste titluri sunt cuprinse, având în vedere că au fost printre puţinele titluri din piaţă care au scăzut.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,17%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,09%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a avansat nesemnificativ, cu 0,09%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,24% peste nivelul zilei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

La mijlocul şedinţei, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,62%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 7,3 milioane lei (1,7 milioane euro), valoare de aproape cinci ori sub rulajul şedinţei precedente, de 34,6 milioane lei (8 milioane euro), când peste 80% din lichiditatea bursei a fost asigurată de un deal cu 0,57% din acţiunile BRD (BRD), pentru 28 milioane lei (6,4 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 2,6 milioane lei, iar preţul a scăzut nesemnificativ, la 0,662 lei.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...