Acţiunile Petrom au coborât cu 4,5%, în ziua din care cumpărătorii nu mai au dreptul la dividende

Indicele general al Bursei, BET-C, a coborât cu 0,71%, influenţat în principal de scăderea de 4,5% înregistrată de acţiunile OMV Petrom (SNP) în ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende din profitul din 2012.
Economica.net - vin, 10 mai 2013, 14:42
Acţiunile Petrom au coborât cu 4,5%, în ziua din care cumpărătorii nu mai au dreptul la dividende

Acţiunile OMV Petrom au scăzut cu peste 4% încă din primele minute. Corecţia era de aşteptat, având în vedere că de regulă în data ex-dividend preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

La închiderea pieţei principale, titlurile companiei erau cotate la 0,4326 lei, preţ cu 4,5%, respectiv cu 2,04 bani, sub închiderea de joi. Valoarea cu care acţiunile au coborât este mai mică decât dividendul brut pe care compania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 2,8 bani/titlu.

OMV Petrom va distribui dividende în valoare cumulată de 1,586 miliarde lei din profitul de anul trecut, suma reprezentând 41% din câştigul obţinut, de 3,85 miliarde lei.

Evoluţia din ziua ex-dividend a venit, însă, în cadrul unor tranzacţii cu volume mici de acţiuni. Astfel, în total au fost realizate 186 de transferuri, în valoare cumulată de doar 414.000 de lei.

Corecţia acţiunilor OMV Petrom a influenţat vizibil linia indicilor bursieri în care aceste titluri sunt cuprinse, având în vedere că au fost printre puţinele titluri din piaţă care au scăzut.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,83%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 1,43%.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a scăzut cu 0,51%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu numai 0,11% peste nivelul zilei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat ziua în creştere cu 0,37%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 34,2 milioane lei (7,9 milioane euro), valoare aproape la jumătatea rulajului şedinţei precedente, de 66,5 milioane lei (15,4 milioane euro), când 44% din lichiditatea bursei a fost asigurată de deal-uri cu aproape 0,6% din acţiunile BRD (BRD), pentru 29,5 milioane lei.

La fel ca în precedentele şedinţe, lichiditatea pieţei a fost salvată de deal-uri. Astfel, 42% din rulajul de vineri a fost asigurat de cinci tranzacţii negociate cu acţiuni Fondul Proprietatea, în sumă de 14,4 milioane lei. Volumul de acţiuni transferate este apropiat de cel tranzacţionat joi, prin mai multe deal-uri.

Tranzacţiile realizate pe piaţa principală cu acţiunile Fondului Proprietatea au însumat 7,6 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 0,23%, la 0,661 lei. Cotaţia de vineri este cu 2,07% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 209.000 de lei, valoare de şapte ori sub rulajul de joi, de 1,5 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...