Acţiunile Peugeot cresc la bursă, după zvonurile privind numirea la conducere a unui fost director al Renault

Acţiunile Peugeot au crescut semnificativ la bursă, investitorii apreciind că producătorul auto francez va fi unul dintre principalii beneficiari ai acordului cu Iranul, iar publicaţia 'Le Figaro' anunţa că fostul director operaţional al Renault, Carlos Tavares, ar putea fi numit la conducerea PSA Peugeot Citroen, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 25 nov. 2013, 11:31
Acţiunile Peugeot cresc la bursă, după zvonurile privind numirea la conducere a unui fost director al Renault

Luni dimineaţă, acţiunile PSA Peugeot Citroen au urcat la bursa de la Paris cu 3,71%, la 10,61 euro.

În august, directorul operaţional al Renault, Carlos Tavares, a decis surprinzător să demisioneze din funcţie pentru a urma o serie de proiecte personale. Anterior, Carlos Tavares a evocat posibilitatea plecării sale de la Renault pentru a prelua conducerea unui alt producător auto, în condiţiile în care consideră că există şanse minime pentru ca într-o zi să-i succeadă în funcţie lui Carlos Ghosn, şeful alianţei Renault-Nissan.

Surse anonime au declarat pentru Reuters că PSA Peugeot Citroen a intervievat candidaţi pentru a-l înlocui pe directorul general Philippe Varin, după ce partenerul chinez Dongfeng a anunţat că o alianţă mai extinsă între cele două firme ar trebui însoţită şi de o schimbare a conducerii.

Chiar Varin se ocupă de găsirea unui succesor, care să aibă calibrul şi experienţa de a conduce o alianţă auto globală – calităţi pe care Dongfeng le-a accentuat când a discutat o posibilă achiziţionare a unei participaţii la Peugeot şi extinderea alianţei între cele două firme, susţin sursele.

După un discurs rostit la o conferinţă auto desfăşurată duminică la Berlin, Varin a refuzat să comenteze informaţiile din ‘Le Figaro’ , care anunţa că fostul director operaţional al Renault, Carlos Tavares, ar putea fi numit la conducerea PSA Peugeot Citroen.

‘Îmi pare rău, trebuie să prind avionul’, le-a declarat jurnaliştilor şeful PSA Peugeot Citroen.

Nominalizarea lui Tavares este sprijinită de membrii importanţi ai Peugeot şi ar putea fi anunţată în următoarele zile, se arată în ‘Le Figaro’.

PSA Peugeot Citroen, al doilea producător auto european după Volkswagen, ia în considerarea vânzarea unei participaţii către grupul chinez Dongfeng Motor Corp şi către Guvernul francez, deoarece vânzările în Europa au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani, au anunţat recent surse anonime. Acţiunile companiei franceze au scăzut la bursă cu 12%, cel mai semnificativ declin din ultimii 12 ani, după anunţarea posibilei vânzări a acţiunilor.

Dongfeng şi Guvernul francez ar urma să plătească fiecare câte 1,5 miliarde de euro pentru achiziţionarea unei participaţii de 20-30% în Peugeot.

Preşedintele Dongfeng, Xu Ping, vede alianţa dintre Renault şi Nissan ca un model pentru adâncirea parteneriatului cu Peugeot, au declarat surse anonime. ‘Dar conducerea companiei chineze se întreabă dacă există un director general capabil să conducă o alianţă Dongfeng-PSA în modul în care Carlos Ghosn a reuşit să transforme Nissan’, susţin sursele.

Renault deţine, în prezent, 43,4% din acţiunile Nissan, care, la rândul său, deţine 15% din acţiunile Renault. De la fuziunea lor, în 1999, cei doi parteneri derulează o serie de achiziţii comune pentru a reduce costurile.

Bloomberg relata luni că PSA Peugeot Citroen şi Renault, producătorii auto europeni cu cea mai semnificativă prezenţă în Iran, vor beneficia probabil cel mai mult de acordul la care au ajuns duminică, la Geneva, Grupul 5+1 (Franţa, Marea Britanie, Statele Unite, Rusia, China şi Germania) şi Iranul.

După un deceniu de neînţelegeri şi mai mult de patru zile de negocieri dificile, Iranul şi ţările din Grupul 5+1 (Franţa, Marea Britanie, Statele Unite, Rusia, China şi Germania) au ajuns duminică, la Geneva, la un prim acord parţial conform căruia republica islamică acceptă să-şi limiteze programul nuclear, în schimbul relaxării sancţiunilor economice.

Te-ar mai putea interesa și
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv autoritatea CITR, lichidatorul numit de Tribunalul București pentru a......
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor – asistența vocală pentru experiențe personalizate
Sacha Michaud, co-fondator Glovo: România este una dintre țările cu care suntem cel mai mulțumiți. Viitorul cumpărăturilor ...
Modul în care oamenii vor face cumpărături se va împărți în două categorii. Cumpărăturile esențiale vor fi făcute ...