Acţiunile Renault cresc semnificativ după ce statul francez şi-a redus participaţia deţinută la producătorul auto

Acţiunile Renault au urcat vineri cu peste 4%, după ce Guvernul de la Paris şi-a redus la 15,01% participaţia deţinută la producătorul auto francez, eliminându-se astfel un motiv de iritare între cele două părţi, transmite Reuters.
Economica.net - vin, 03 nov. 2017, 09:56
Acţiunile Renault cresc semnificativ după ce statul francez şi-a redus participaţia deţinută la producătorul auto

La Bursa de la Paris, titlurile Renault înregistrau vineri dimineaţă un avans de 4,2%, la 90,18 euro, analiştii estimând că decizia Executivului ar putea anunţa noi reduceri ale participaţiilor deţinute de stat. Anul acesta, titlurile producătorului auto francez au urcat cu 6%.

În aprilie 2015, Guvernul francez a decis să îşi dubleze drepturile de vot la Renault, majorându-şi participaţia deţinută la Renault de la 15% la 19,7%. Unii directori ai Nissan s-au declarat preocupaţi de creşterea influenţei Guvernului de la Paris la producătorul auto francez. Renault şi Nissan au un parteneriat din 1999, în care Renault deţine 44,3% din acţiunile Nissan, în timp ce Nissan controlează un pachet de 15% din acţiunile Renault. Cu toate acestea, Nissan nu are în prezent drepturi de vot la Renault.

Guvernul de la Paris a obţinut 1,2 miliarde de euro (1,4 miliarde de dolari) după ce a vândut 4,7% din acţiunile Renault, preţul per titlu fiind de 86,60 euro.

Vânzarea ar putea ajuta la atenuarea tensiunilor îndelungate dintre şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, şi Guvernul preşedintelui Emmanuel Macron.

‘Ne aşteptăm ca această tranzacţie să fie primită pozitiv de pieţe şi sperăm că indică intenţia Executivului de a avea un rol mai puţin invaziv în companie. De asemenea, tranzacţia ar putea fi un indiciu că ar putea urma noi reduceri ale participaţiilor deţinute de stat’, au apreciat analiştii de la Evercore.

În 2015, compania Renault a fost angajată într-o bătălie publică cu Emmanuel Macron, care era atunci ministru al Economiei în cabinetul preşedintelui socialist François Hollande. Tensiunile s-au centrat în jurul participaţiei deţinute de Guvern, pe care Macron a majorat-o la aproape 20%, de la nivelul de 15% stabilit în 2002 împreună cu partenerul de alianţă Nissan şi alţi acţionari importanţi.

Decizia a venit pe fondul temerilor sindicatelor şi ale presei conform cărora Renault a fost ‘Nissanizată’.

Într-o prezentare inclusă în raportul Curţii de Audit, care supervizează activităţile statului francez, Renault a informat că ‘intervenţiile publice mai mult au slăbit compania decât au întărit-o’. Şeful alianţei Renault-Nissan, Carlos Ghosn, le-a declarat analiştilor că ‘atât timp cât statul francez rămâne acţionar’, Renault nu poate ajunge mai aproape de o fuziune oficială cu Nissan, în pofida legăturilor operaţionale tot mai puternice şi a cererilor de consolidare în industria auto.

În 2015, Emmanuel Macron a acţionat sub autoritatea lui Francois Hollande. El s-ar putea comporta diferit ca şef al propriului său partid de centru, En Marche, pe care l-a înfiinţat după ce a demisionat anul trecut din Guvern, consideră analiştii. Programul partidului prevede vânzarea participaţiilor minoritare ale statului (inclusiv în Renault, Orange şi Engie) pentru a finanţa un fond de investiţii în valoare de zece miliarde de euro (10,9 miliarde de dolari) care se va axa pe ‘industria viitorului’.

În februarie, Carlos Ghosn declara că Renault şi Nissan sunt gata să îşi consolideze alianţa, dar vor face acest lucru numai dacă Guvernul francez îşi va vinde participaţia pe care o deţine la Renault.

‘După telenovela cu dublarea drepturilor de vot şi discuţiile cu statul francez, Nissan a spus foarte clar că nu va accepta nicio modificare a structurii capitalului atâta timp cât statul francez rămâne acţionar la Renault. Deci, în ziua în care statul francez decide să iasă, totul este deschis, însă, cât timp va rămâne acţionar la Renault, alianţa va continua în formula actuală’, a spus Carlos Ghosn.

Renault, Orange şi Engie au o prezenţă importantă pe piaţa din România.

Te-ar mai putea interesa și
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Romeo Ghica, Hercesa: Cea mai mare parte a cererii este pentru apartamentele care se încadrează în plafonul de TVA de 9%
Dezvoltatorul imobiliar Hercesa România demarează lucrările de construcție la cel de-al doilea bloc de apartamente din proiectul Stellaris de lângă stadionul Steaua. Peste 80% din apartamentele......
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI mizează pe un avans cu 25% al business-ului pe segmentul soluțiilor de energie regenerabilă
Promelek XXI își propune să capitalizeze pe oportunitățile din programele PNRR și AFM, punând accent pe soluțiile ...
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele la bănci au crescut cu 4,5%, în martie 2024 – date BNR
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna martie 2024 cu 0,3% faţă de luna anterioară, până ...
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Tesla promite noi maşini, „mai accesibile”, chiar dacă a renunţat la low-cost-ul Model 2
Constructorul american de automobile electrice Tesla a anunţat, marţi seara, că va introduce noi modele la începutul ...