Acţiunile Renault, în cădere liberă la bursă după apariţia unor informaţii privind arestarea directorului general

Acţiunile constructorului auto francez Renault au înregistrat luni o cădere de aproape 5% după ce cotidianul japonez Asahi Shimbun a publicat un articol conform căruia preşedintele Nissan Motor Co. Ltd., Carlos Ghosn, care deţine în paralel şi funcţia de preşedinte preşedinte director general la grupul auto francez Renault, urmează să fie audiat luni de procurorii din Tokyo fiind bănuit că şi-a ascuns o parte din salariu faţă de fisc, informează AFP.
Economica.net - lun, 19 nov. 2018, 10:42
Acţiunile Renault, în cădere liberă la bursă după apariţia unor informaţii privind arestarea directorului general

UPDATE – Nissan confirmă că preşedintele Carlos Ghosn şi-a ascuns veniturile de fisc şi va propune demiterea lui

Constructorul auto japonez Nissan Motor Co. a confirmat luni, în mod oficial, informaţiile apărute în presă, potrivit cărora preşedintele Consiliului de Administraţie, Carlos Ghosn, „timp de mai mulţi ani”, a declarat la fisc venituri inferioare valorii reale, transmite AFP.

Conform rezultatelor unei anchete interne, „au fost descoperite alte nereguli, precum utilizarea bunurilor companiei în scopuri personale”, a informat constructorul auto japonez, care a adăugat că va propune Consiliului de Administraţie demiterea lui Carlos Ghosn „în cel mai scurt timp posibil”.

Nissan a precizat că a furnizat informaţii procurorilor şi cooperează cu aceştia în cursul anchetei lor.

 

În jurul orei locale 10:30 (9:30 GMT), la Bursa de la Paris acţiunile Renault înregistrau o scădere de 4,81%, până la 61,40 euro, pe o piaţă în creştere cu 0,55%.

„Parchetul din Tokyo a cerut luni seara directorului să vină de bună voie la sediul său…Carlos Ghosn va fi interogat iar dacă acuzaţiile se vor confirma, va fi reţinut”, afirmă Asahi Shimbun.

Aceste informaţii au fost confirmate şi de alte media din Japonia precum agenţia de presă Jiji. De asemenea, postul de televiziune publică NHK susţine că în cursul serii au fost efectuate percheziţii la sediul companiei Nissan.

Un purtător de cuvânt de la Nissan a precizat doar că o conferinţă de presă va fi organizată la ora locală 21:00 (12:00 GMT) la sediul de la Yokohama, la periferia capitalei Tokyo. Detaliile conferinţei de presă nu sunt încă cunoscute.

În vârstă de 64 de ani, franco-brazilianul Carlos Ghosn, a ajuns la Tokyo în primăvara lui 1999 pentru a redresa Nissan, care tocmai încheiase un parteneriat cu Renault, iar în luna aprilie 2017 a renunţat la postul de director general al constructorului auto nipon dar a păstrat postul de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Din această poziţie, Carlos Ghosn a fost remunerat pentru perioada aprilie 2016-2017 cu suma de aproximativ 1,1 miliarde yeni (8,8 milioane euro la cursul de atunci).

Pe lângă funcţiile pe care le deţine la Nissan şi Renault, Carlos Ghosn este şi preşedinte al Consiliului de Administraţie la un alt constructor auto japonez, Mitsubishi Motors, pe care alianţa Renault-Nissan l-a salvat de la faliment la sfârşitul lui 2016 după ce a preluat o participaţie de 34%.

Alianţa Renault-Nissan, extinsă în 2016 prin includerea Mitsubishi, a devenit anul trecut cel mai mare producător mondial de automobile cu 10,6 milioane unităţi, mai mult decât Volkswagen şi Toyota. Alianţa regrupează zece mărci de automobile, 470.000 de salariaţi şi 122 de uzine pe toate continentele.

În prezent, industria auto trece printr-un proces de consolidare, iar alianţa Renault-Nissan caută să-şi întărească poziţia înainte ca Ghosn, principalul ei arhitect, să se pensioneze în următorii ani, după ce a supervizat parteneriatul aproape 20 de ani.

Compania Dacia a fost preluată de Renault în anul 1999. Relansată în 2004 cu modelul Logan, Dacia a devenit un jucător de notorietate pe piaţa auto europeană.

Te-ar mai putea interesa și
Germania prelungeşte controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia şi Elveţia
Germania prelungeşte controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia şi Elveţia
 Germania prelungeşte până la 15 decembrie controalele temporare la frontierele cu Polonia, Cehia şi Elveţia, a anunţat luni Ministerul federal de Interne, transmite dpa....
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 1,2%, la 58,894 miliarde euro, în noiembrie 2023
Rezervele valutare ale BNR au crescut cu 1,2%, la 58,894 miliarde euro, în noiembrie 2023
Rezervele valutare la Banca Naţională a României totalizau 58,894 miliarde euro la finele lunii noiembrie 2023, în creştere ...
Record pentru aur – Tensiunile din Orientul Mijlociu şi aşteptările privind reducerea dobânzilor duc preţul unciei la un nou maxim istoric
Record pentru aur – Tensiunile din Orientul Mijlociu şi aşteptările privind reducerea dobânzilor duc preţul unciei ...
Preţul aurului a depăşit luni recordul istoric de peste 2.100 de dolari uncia, investitorii mizând pe o reducere a dobânzilor ...
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Fraudă de 15 milioane de euro identificată de inspectorii antifraudă în domeniul comerțului cu autoturisme second hand
Inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracțională care a tranzacționat ...