Acțiunile unui mic retailer de jocuri, GameStop, au crescut cu 1.700% după ce investitorii de pe Reddit s-au răzbunat pe elitele Wall-Street-ului

Frenezia GameStop de pe Wall Street a captivat investitorii, dar  și o mare parte din internet. Acţiunile retailerului de jocuri video GameStop, foarte puţin cunoscut pe piaţă, au crescut cu până la 1.700 % începând din 11 ianuarie, după o bătălie fără precedent între investitorii amatori de pe reţeaua socială Reddit care au cumpărat acţiuni ale acestei companii, şi fondurile de hedging care au pariat pe scăderea titlurilor. 
Lidia Neagu - joi, 28 ian. 2021, 12:13
Acțiunile unui mic retailer de jocuri, GameStop, au crescut cu 1.700% după ce investitorii de pe Reddit s-au răzbunat pe elitele Wall-Street-ului

Folosirea volatilelor opţiuni call, achiziţiile în masă făcute prin intermediul Reddit, mesaje postate pe Twitter de miliardarul Elon Musk şi o amplificare a plasamentelor traderilor în ceea ce pare a fi o bulă speculativă a micilor investitori au făcut ca GameStop, o companie puţin cunoscută, să ajungă pe prima pagină a ştirilor financiare, scrie Reuters.

Cum a fost posibil

Pe de o parte, există grupuri de investitori amatori, mai ales tineri care se coordonează pe Reddit pentru a crește prețul acțiunilor companiilor cu dificultăți, inclusiv GameStop (GME), dar și BlackBerry, Macy’s și AMC. Cel puțin un utilizator Reddit a postat că a plătit mii de dolari în împrumuturi studențești cu câștigurile sale din acţiunile GameStop, potrivit CNN.

Pe de altă parte, există fonduri speculative și aşa numiţii short-selleri  – cei care au plasat pariuri că acțiunile unei companii se vor prăbuși. Aceştia sunt elitele de pe Wall Street, genul de investitori pe care se bazează milioane de oameni pentru a lua decizii inteligente care le stimulează portofoliile. Dar sunt detestați de mulți oameni din generaţia tânără, (milleniali și Gen Z) pentru că au creat un sistem financiar de tip House of Cards care a condus la criza din 2008.

Bătălia a început atunci când renumitul short seller Andrew Left de la fondul Citron Capital a pariat împotriva GameStop, dar a întâmpinat opoziţia unei mulţimi de comercianţi cu amănuntul care au pariat în sens invers.

Presiunea pe investitorii short (care speculează pe scăderea acţiunilor n.r.) a fost atât de puternică încât fondurile de investiţii au fost nevoite să vândă plasamente pe termen lung în acţiuni pentru a plăti pierderile.

De ce GameStop?

Utilizatorii paginii Reddit numită „WallStreetBets” se mândresc cu faptul că le place să vizeze short-sellerii. Vânzarea short funcționează astfel: un investitor, care se așteaptă să scadă prețul acțiunilor, împrumută acțiuni ale acelei companii de la un alt investitor contra unei taxe și le vinde imediat, sperând că atunci când prețul va scădea, poate cumpăra acțiunile înapoi ieftin, returnează-le proprietarului, și păstrează diferența.

Creșterea GameStop a început dintr-un motiv legitim: compania a anunțat pe 11 ianuarie că a adăugat trei directori noi în consiliul său, inclusiv co-fondatorul Chewy (un retailer online de produse pentru animale – n.r.), Ryan Cohen. Investitorilor le-a plăcut de Cohen, mai ales că a adus cu el experiența în digital, lucru de care are nevoie disperată  retailerul GameStop, deoarece jocurile video devin digitale, pe bază de subscripţii, iar magazinele care vând copii fizice ale jocurilor vor deveni irelevante în piaţă.

Acțiunile GameStop au crescut în acea zi cu 13%. Dar aceasta nu a fost o creștere normală, momentană. Două zile mai târziu, a crescut cu 57%. Apoi, 27%. În săptămâna următoare, a crescut cu 10% de două ori și cu 51% în altă zi. În această săptămână, a crescut cu încă 18%, apoi cu 93%.

Motivul este dublu, ambele cauze fiind departe de orice legătură cu forța fundamentală a companiei: investitorii care au urmat grupul Reddit au cumpărat o tonă de acţiuni GameStop, iar investitorii short au trebuit să cumpere acțiuni pentru a-și acoperi ofertele pierdute.

Miercuri, în timp ce toți cei trei indici bursieri majori s-au prăbușit, GameStop a obținut un uimitor 134%.

Pentru perspectivă: acum un an, o singură acțiune costa aproximativ 4 dolari. Acum, se tranzacţionează cu 341 de dolari.

GameStop şi AMC sunt listate la bursa din New York. Acţiunile GameStop au crescut cu aproape 700% în două săptămâni, ridicând valoarea de piaţă a retailerului care are dificultăţi financiare de la 1,24 miliarde dolari la peste 10 miliarde dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Premierul israelian se va întâlni cu Joe Biden marţi la Washington
Premierul israelian se va întâlni cu Joe Biden marţi la Washington
Premierul israelian Benjamin Netanyahu, invitat miercuri să ţină un discurs în faţa Congresului Statelor Unite, urmează să se întâlnească marţi la Washington cu preşedintele american Joe......
Numărul turiştilor sosiţi în Sofia a crescut cu 12%, în prima jumătate a anului
Numărul turiştilor sosiţi în Sofia a crescut cu 12%, în prima jumătate a anului
Numărul turiştilor sosiţi în Sofia, în prima jumătate a acestui an, a crescut cu 12% în ritm anual, până la 580.000, ...
Producţia de cărbune va scădea, până în 2027, cu un ritm mediu anual de 11,4% şi importurile cu 24,5% – CNSP
Producţia de cărbune va scădea, până în 2027, cu un ritm mediu anual de 11,4% şi importurile cu 24,5% – CNSP
Dinamica producţiei de cărbuni cât şi importul acestora sunt prevăzute în scădere, în perioada 2024-2027, pe măsură ...
Loteria Română: Report de aproape 3,2 milioane de euro la Loto 6/49, la extragerea de duminică
Loteria Română: Report de aproape 3,2 milioane de euro la Loto 6/49, la extragerea de duminică
Reportul pentru categoria I a jocului Loto 6/49 depăşeşte 3,18 milioane de euro, la extragerea de duminică, în timp ...