Acţiunile Romgaz au scăzut cu 1,3%, într-o piaţă fără reacţie la datele privind creşterea economică

Bursa a stagnat în prima jumătate de oră de tranzacţionare, într-o piaţă unde investitorii nu au reacţionat la datele privind creşterea economică, iar acţiunile Romgaz au coborât cu 1,31%, în a treia zi la bursă şi după ce compania a anunţat rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 09:09
Acţiunile Romgaz au scăzut cu 1,3%, într-o piaţă fără reacţie la datele privind creşterea economică

Economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni, peste aşteptările analiştilor, şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul Produsului Intern Brut (PIB) se plasează la 2,7%, estimează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Investitorii de la BVB nu au reacţionat la prezentarea acestor date, astfel că după primele 35 de minute de tranzacţionare, majoritatea indicilor Bursei erau în stagnare. Singura variaţie mai vizibilă era consemnată de indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a avansat cu 0,15%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro), cu 13% peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 4,3 milioane lei (973.000 euro).

Acţiunile Romgaz au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de aproape 2,1 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,31%, la 33,85 lei.

Pe piaţa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 0,68%, la 10,37 dolari (34,3 lei), fiind transferate de 5.325 de titluri.

Romgaz a prezentat joi dimineaţă rezultatele financiare consemnate în primele nouă luni, potrivită cărora profitul net a scăzut cu 55%, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.

Din vânzarea gazelor din producţie internă veniturile au crescut cu 2,8%, la 1,866 miliarde lei (423,3 milioane euro), iar din gazele cumpărate din import pentru revânzare au coborât cu 58%, la 354 milioane lei (80,3 milioane euro).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 0,24%, la 0,45 lei, al doilea rulaj din piaţă, de 1,9 milioane lei. Titlurile companiei au coborât cu 5,59%, după ce în piaţă au apărut informaţii că un investitor vrea să vândă 0,81% din acţiunile companiei.

Iniţial, mai mulţi brokeri au crezut că pachetul de acţiuni OMV Petrom (460 milioane de acţiuni) a fost scos la vânzare de Fondul Proprietatea, însă ulterior informaţiile nu au fost confirmate întrucât FP nu a anunţat această operaţiune, deşi ea a început miercuri.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în urcare, după ce preşedintele desemnat al Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen, a declarat că situaţia economică din SUA trebuie să se îmbunătăţească înainte ca banca centrală să reducă programul de relaxare cantitativă.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...