Acţiunile Romgaz au scăzut cu 1,3%, într-o piaţă fără reacţie la datele privind creşterea economică

Bursa a stagnat în prima jumătate de oră de tranzacţionare, într-o piaţă unde investitorii nu au reacţionat la datele privind creşterea economică, iar acţiunile Romgaz au coborât cu 1,31%, în a treia zi la bursă şi după ce compania a anunţat rezultatele financiare înregistrate în primele nouă luni.
Economica.net - joi, 14 nov. 2013, 09:09
Acţiunile Romgaz au scăzut cu 1,3%, într-o piaţă fără reacţie la datele privind creşterea economică

Economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni, peste aşteptările analiştilor, şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul Produsului Intern Brut (PIB) se plasează la 2,7%, estimează Institutul Naţional de Statistică (INS).

Investitorii de la BVB nu au reacţionat la prezentarea acestor date, astfel că după primele 35 de minute de tranzacţionare, majoritatea indicilor Bursei erau în stagnare. Singura variaţie mai vizibilă era consemnată de indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, care a avansat cu 0,15%.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 4,9 milioane lei (1,1 milioane euro), cu 13% peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 4,3 milioane lei (973.000 euro).

Acţiunile Romgaz au rămas cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de aproape 2,1 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,31%, la 33,85 lei.

Pe piaţa de la Londra, certificatele de depozit (GDR) Romgaz au crescut cu 0,68%, la 10,37 dolari (34,3 lei), fiind transferate de 5.325 de titluri.

Romgaz a prezentat joi dimineaţă rezultatele financiare consemnate în primele nouă luni, potrivită cărora profitul net a scăzut cu 55%, la 410,6 milioane lei (93,1 milioane euro), iar cifra de afaceri a coborât cu 10%, la 2,587 miliarde lei (586,8 milioane euro), ca urmare a diminuării cantităţilor de gaze interne livrate, cât şi a celor din import.

Din vânzarea gazelor din producţie internă veniturile au crescut cu 2,8%, la 1,866 miliarde lei (423,3 milioane euro), iar din gazele cumpărate din import pentru revânzare au coborât cu 58%, la 354 milioane lei (80,3 milioane euro).

Acţiunile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 0,24%, la 0,45 lei, al doilea rulaj din piaţă, de 1,9 milioane lei. Titlurile companiei au coborât cu 5,59%, după ce în piaţă au apărut informaţii că un investitor vrea să vândă 0,81% din acţiunile companiei.

Iniţial, mai mulţi brokeri au crezut că pachetul de acţiuni OMV Petrom (460 milioane de acţiuni) a fost scos la vânzare de Fondul Proprietatea, însă ulterior informaţiile nu au fost confirmate întrucât FP nu a anunţat această operaţiune, deşi ea a început miercuri.

Marile pieţe europene au deschis şedinţa în urcare, după ce preşedintele desemnat al Rezervei Federale a Statelor Unite, Janet Yellen, a declarat că situaţia economică din SUA trebuie să se îmbunătăţească înainte ca banca centrală să reducă programul de relaxare cantitativă.

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma de 250 de miliarde de dolari – studiu
Valoarea plăților făcute prin serviciul „Cumpăraţi acum, plătiţi mai târziu” va depăși în 2025 suma ...
Seamănă cu un credit de consum dar fără hârţogărie şi deseori fără costuri suplimentare pentru consumatori: soluţiile digitale de plată precum Afterpay, care permit o plată ulterioară,......
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
MIPE a introdus în PNRR o alocare de 230 de milioane de euro pentru construirea de creșe
O sumă de 230 de milioane de euro a fost alocată, în cadrul componentei Educaţie din Planul Naţional de Redresare şi ...
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca Lancia va deveni complet electrică la nivel global din 2026, iar Alfa Romeo din 2027 pe piețele principale
Marca de automobile Lancia va deveni 100% electrică în 2026 la nivel global, iar marca Alfa Romeo va face acelaşi lucru ...
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
DHL Express a comandat primele 12 avioane cargo complet electrice
Compania DHL Express, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de curierat din lume, a anunțat marți că a încheiat ...