Avansul Romgaz s-a redus la 14,3% la jumătatea zilei. Tranzacţiile au cumulat 12,3 mil. euro

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,36% în prima parte a şedinţei, într-o piaţă unde atenţia investitorilor a fost îndreptată spre acţiunile Romgaz (SNG), care au urcat cu 14,27% peste preţul din ofertă, tranzacţiile cu aceste titluri cumulând 55 milioane lei (12,3 milioane euro).
Economica.net - mar, 12 nov. 2013, 12:02
Avansul Romgaz s-a redus la 14,3% la jumătatea zilei. Tranzacţiile au cumulat 12,3 mil. euro

Acţiunile Romgaz au intrat marţi la tranzacţionare la 35,85 lei/titlu, cu 19,5% peste preţul la din ofertă, de 30 lei/acţiune. În primele două minute cotaţia din piaţă a urcat până la un maxim de 35,95 lei/titlu, cu 19,83% peste preţul din ofertă.

La mijlocul şedinţei, acţiunile Romgaz erau cotate la 34,28 lei, cu 14,27% peste preţul din ofertă. Cotaţia este, totodată, cu 17,8% şi, respectiv, cu 20,3% peste preţurile la care investitorii de retail au cumpărat acţiunile cu discount (3% şi 5%).

Majoritatea titlurilor din ofertă au fost vândute la preţul de 30 lei/acţiune, iar investitorii care au beneficiat de discount-uri (pentru subscrierile de cel mult 10.000 de acţiuni) au cumpărat titlurile la 28,5 lei şi, respectiv, la 29,1 lei.

Cele mai mari pachete cu acţiunile Romgaz au fost transferate în primele 20 de minute ale şedinţei, rulajul reprezentând peste jumătate din volumul înregistrat în prima parte a zilei cu aceste titluri. Investitorii au transferat în total 1,572 milioane de acţiuni, reprezentând 2,72% din titlurile vândute în ofertă şi 0,41% din capitalul social al companiei.

Tranzacţiile au cumulat 55 milioane lei (12,3 milioane euro), la preţuri cuprinse între 34 lei şi 35,95 lei. Suma reprezintă aproape 87% din lichiditatea bursei, de 63,5 milioane lei (14,2 milioane euro).

Pe piaţa de la Bucureşti pot fi tranzacţionate acţiuni reprezentând 9,79% din toate titlurile Romgaz, iar 5,21% din acţiunile companiei sunt disponibile prin GDR-uri la Londra.

Concomitent cu listarea acţiunilor Romgaz la BVB, pe bursa de la Londra au fost listate certificatele de depozit (GDR-uri) prin care au fost vândute acţiuni reprezentând aproape 35% din acţiunile Romgaz din ofertă.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pe piaţa de la Londra erau deja transferate 1,256 milioane de GDR-uri, la preţuri între 10,31 dolari şi 10,66 dolari. Volumul de GDR-uri tranzacţionate reprezintă 2,17% din acţiunile vândute în ofertă şi 0,32% din toate titlurile Romgaz.

La momentul respectiv, certificatele de depozit Romgaz erau cotate la 10,38 dolari (34,53 lei), cu 12,2% peste preţul din ofertă, de 9,25 dolari/GDR.

Majoritatea acţiunilor de la BVB au fost transferate în prima parte a zilei la preţuri în creştere uşoară, astfel că piaţa a revenit pe verde după ce în precedentele trei şedinţe a scăzut cu aproape 1,7%.

La ora 13:00, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în creştere cu 0,29%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu numai 0,13% peste închiderea de luni.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 0,22%.

Cei doi indici extinşi ai BVB, BET-XT şi BET-BK, au crescut fiecare cu câte 0,3%.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. Indicele BET-BK cuprinde primele 25 de acţiuni în funcţie de lichiditate, printre care titlurile băncii austriece Erste (EBS), SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Rulajul pieţei, de 63,5 milioane lei (14,2 milioane euro), este cu mult peste cel înregistrat în prima parte a zilei precedente, de doar 3,4 milioane lei (764.000 de euro).

Tranzacţii de peste 1 milion de lei au mai înregistrat acţiunile Nuclearelectrica (3,4 milioane lei), OMV Petrom (1,4 milioane lei) şi Fondul Proprietatea (1,3 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, pieţele vest-europene erau în scădere cu până la 0,4%. Bursele europene au fost pe roşu încă de la deschidere, investitorii analizând raportările financiare ale mai multor companii mari.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Moscova a promis juntei militare din Mali că va continua să o sprijine, furnizându-i ajutor militar, cereale și petrol
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a criticat vineri ''mentalitatea colonială'' a Franţei şi a Uniunii Europene în Mali, declaraţie dată în timpul vizitei efectuate la Moscova de omologul......
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
E-Car Concept by NewCar4Future, primul prototip al unul vehicul electric românesc, prezentat astăzi la Cluj – VIDEO
La Innowave Summit 2022 din Cluj-Napoca a fost prezentat astăzi conceptul unui automobil electric dezvoltat în România.
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea duce la falimente și restructurări
BNR avertizează că sistarea sprijinului guvernamental, costurile energiei și nevoia de tehnologizare a firmelor ar putea ...
Pe orizontul mai îndepărtat de timp rămân incertitudini asociate capacităţii unor firme de a se menţine viabile odată ...
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Gazprom taie începând de mâine furnizarea de gaze naturale către Finlanda
Compania de stat rusă Gazprom a anunţat vineri că sistează începând de sâmbătă furnizarea de gaze către Finlanda, ...