1EUR = 4.8246 RON | Bucureşti 11 º

Companii

Acţiunile Romgaz se vor vinde pe pieţele externe doar sub formă de certificate de depozit, GDR

Oferta publică iniţială de vânzare a acţiunilor Romgaz (IPO) va avea o componentă de certificate de depozit (global depositary deposit, GDR), care vor fi oferite investitorilor străini, potrivit unor surse apropiate ofertei. Este compromisul sugerat de noul director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), care ar fi fost acceptat de oficialii guvernamentali.

18 sep, 2013 | | ECONOMICA.net

Oficialii guvernamentali şi cei ai consorţiului de intermediere a ofertei publice de vînzare a acţiunilor Romgaz (IPO) par să fi ajuns la  un compromis cu cei ai Bursei de Valori Bucureşti (BVB), după ce cei dintâi şi-au arătat preferinţa pentru derularea IPO la două burse, dintre care una străină.

Cel mult două treimi din pachetul oferit de 15% din acţiunile producătorului român de gaze naturale Romgaz Mediaş se vor vinde sub formă de certificate de depozit (global depositary deposit, GDR), în cadrul ofertei care ar urma să se desfăşioare luna viitoare, potrivit unor surse apropiate ofertei.

 

GDR-urile vor fi emise de o mare bancă depozitară de anvergură internaţională, probabil Bank of New York, în contul unei părţi din acţiunile puse în vânzare, potrivit surselor citate. Astfel ar fi  infirmată versiunea potrivit căreia, potrivit Bursa.ro,  banca depozitară ar fi însăşi corporaţia americană Goldman Sachs, lidera consorţiului de intermediere a ofertei.

Ceilalţi intermediari ai ofertei sunt Erste, BCR şi casa de brokeraj românească Raiffeisen Capital&Investment. Prin ofertă, Guvernul speră să încaseze circa 600 de milioane de euro.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a venit în întâmpinarea perspectivei emiterii de GDR-uri Romgaz şi a lansat proiectul unui nou regulament care stabileşte condiţiile unei astfel de operaţiuni. Ultima zi de înregistrare a observaţiilor este astăzi, 18 septembrie.

„Emiterea de certificate de depozit se poate face pentru un număr de acţiuni suport care reprezintă cel mult 2/3 din numărul de acțiuni obiect al unei oferte publice inițiale de vânzare“, se spune în proiectul de regulament al ASF.

Miza lichidităţii

În vreme ce derularea ofertei şi listarea Romgaz şi pe o mare bursă străină ar fi fost mai comodă pentru investitorii străini, pentru BVB ar fi fost o mare şansă de dezvoltare pierdută, potrivit oficialilor BVB.

De aceea, noul director al BVB, Ludvik Sobolewski, a încercat să-i convingă pe oficialii guvernamentali şi inclusiv pe intermediari de la Goldman Sachs să aleagă varianta GDR.

Vânzarea acţiunilor să se facă prin piaţa din România, dar împachetate atât prin acţiuni listate la BVB, cât şi prin alte instrumente pe alte pieţe. Vindeţi cât mai mult investitorilor străini, cât mai puţin să fie prin GDR (global depositary receipt, derivate emise de o bancă şi care au activ suport acţiunile unei companii străine cumpărate anterior - n.r.) şi cât mai mult acţiuni care să fie listate la bursa locală. GDR-urile vor fi ilichide la Londra, lichiditatea va fi construită pe BVB", a explicat,recent  Sobolewski.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO