Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat semnificativ pentru a doua zi consecutiv

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,26%, într-o piaţă unde cei mai mulţi investitori au continuat să adopte poziţii de aşteptare, iar acţiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au înregistrat o nouă zi în creştere semnificativă.
Economica.net - mie, 13 feb. 2013, 16:09
Acţiunile Rompetrol Rafinare au urcat semnificativ pentru a doua zi consecutiv

La închiderea pieţei principale, rulaje de peste 50.000 de lei înregistrau doar acţiunile emise de 16 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea titlurilor internaţionale.

„În acest moment piaţa traversează o perioadă cu mişcări laterale şi cu uşoare marcări de profituri. După creşteri de aproape 18% pe indicele BET în aproximativ o lună, urmate de corecţii de până la 5%, investitorii au intrat într-o stare de aşteptare. Astfel, cei mai mulţi investitori nu sunt dispuşi să marcheze profitul, acolo unde acesta există, dar nici să continue să cumpere pentru că piaţa a crescut destul de mult. Mai există episoade care îi determină pe investitori să aleagă o anumită direcţie, dar acestea sunt concentrate pe un număr restrâns de companii şi nu antrenează întreaga piaţă, a declarat pentru MEDIAFAX Bogdan Niculae, trader la Departamentul Pieţe de Capital al Piraeus Bank.

Bokerul crede că apropierea AGA ar putea fi unul dintre motivele pentru care volatilitatea şi rulajele sunt reduse în această perioadă, iar piaţa s-ar putea anima după anunţarea propunerilor de dividende.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,31%, iar indicele BET-XT a coborât cu 0,32%. BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP).

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,24%.

La închiderea pieţei principale, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF şi al titlurilor Fondul Proprietatea, era în scădere nesemnificativă, cu 0,08%.

Indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, a consemnat cea mai vizibilă variaţie, avansând cu 1,85%. Evoluţia indicelui BET-NG a continuat să fie susţinută de titlurile Rompetrol Rafinare, care au urcat cu 6,22%, la 0,0581 lei.

Acţiunile companiei au consemnat al nouălea rulaj din piaţa principală, de doar 249.000 de lei.

Brokerii spun că cel mai probabil evoluţia acţiunilor Rompetrol Rafinare continuă să fie determinată de un interviu acordat Bloomberg săptămâna trecută de către vicepreşedintele Rompetrol Group, Azamat Zhangulov. El a spus că Rompetrol Group vrea să răscumpere acţiunile Rompetrol Rafinare primite de stat în urma conversiei unor obligaţiuni, iar un acord este vizat cât mai repede cu putinţă în contextul stabilităţii politice din România.

Preţul de finalul şedinţei este cu 67,4% peste cel dinaintea interviului, ceea ce la nivelul capitalizării Rompetrol Rafinare înseamnă un plus de 1,032 miliarde lei (233,6 milioane euro). La închiderea zilei, capitalizarea bursieră a Rompetrol Rafinare era de 2,562 miliarde lei (584,1 milioane euro), faţă de cea dinaintea interviului, de 1,53 miliarde lei (350,5 milioane euro).

Acţiunile Rompetrol Rafinare libere la tranzacţionare pe bursă reprezintă doar 0,68% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, în condiţiile în care The Rompetrol Group şi alte companii din grup controlează 54,63% din titluri, iar statul deţine 44,69% din acţiuni.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de numai 13,2 milioane lei (3 milioane euro), valoare cu 19% sub rulajul de marţi, de 16,2 milioane lei (3,7 milioane euro).

Acţiunile BRD (BRD) şi titlurile Băncii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 3,4 milioane lei şi, respectiv, de 3 milioane lei. Aproape jumătate din rulajul Băncii Transilvania a fost asigurată de două deal-uri, în valoare de 1,4 milioane lei.

Ultima tranzacţie realizată miercuri cu titlurile BRD a fost operată la 8,71 lei, în scădere cu 3,22%, iar acţiunile Băncii Transilvania au stagnat la 1,44 lei.

BRD-Groupe Societe Generale a anuţat miercuri dimineaţă că a înregistrat anul trecut pierderi de 332 milioane lei, după creşterea costului riscului cu 61,6%, la 1,938 miliarde lei, din cauza deteriorării mediului macroeconomic şi a implementării unei metodologii mai prudente de evaluare a garanţiilor.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 730.000 de lei, valoare cu 54% peste rulajul de 475.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Falimentul City Insurance schimbă  regulile RCA. Întâlnire de foc, la Ministerul Finanțelor. „Consumatorii își pierd drepturile”, reclamă service-urile și transportatorii. Revine în discuții decontarea directă-DOCUMENTE
Falimentul City Insurance schimbă regulile RCA. Întâlnire de foc, la Ministerul Finanțelor. „Consumatorii își ...
Falimentul City Insurance readuce în actualitate schimbări importante ale regulilor RCA pe care autoritățile încearcă să le facă de mai bine de trei ani. De data aceasta, afirmă surse din......
Senatul a decis ca să fie interzisă debranșarea de la gaze și electricitate a rău-platnicilor care fac parte categoria consumatorilor vulnerabili
Senatul a decis ca să fie interzisă debranșarea de la gaze și electricitate a rău-platnicilor care fac parte categoria ...
Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, ca primă cameră sesizată, OUG 84/2021 referitoare la debranşarea/deconectarea ...
Cehia a început vaccinarea anti-COVID-19 cu a treia doză
Cehia a început vaccinarea anti-COVID-19 cu a treia doză
Republica Cehă a început luni vaccinarea cu a treia doză de vaccin anti-COVID-19, această doză de consolidare fiind ...
Ursula von der Leyen consideră că Franța a fost tratată inacceptabil în privința contractului pentru submarine semnat cu Australia
Ursula von der Leyen consideră că Franța a fost tratată inacceptabil în privința contractului pentru submarine semnat ...
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a caracterizat luni drept "inacceptabil" modul în care a fost tratată ...