Acţiunile Ryanair, la cel mai redus nivel din noiembrie 2016, după anunţarea noilor greve

Piloţii angajaţi direct de Ryanair din Irlanda se vor alătura colegilor lor din Suedia şi Belgia care vor declanşa o mişcare de protest în data de 10 august, a cincea grevă de o zi pe piaţa locală a operatorului aerian irlandez, transmit Xinhua şi Reuters.
Economica.net - vin, 03 aug. 2018, 05:31
Acţiunile Ryanair, la cel mai redus nivel din noiembrie 2016, după anunţarea noilor greve

Joi, la Bursa de la Dublin, acţiunile Ryanair au scăzut cu 3,6%, la 13,02 euro, cel mai redus nivel din noiembrie 2016.

Piloţi irlandezi ai companiei cer un sistem de salarizare mai transparent, promovări şi transferuri, în vederea limitării a ceea ce sindicatul FORSA/IALPA susţine că ar fi libertatea excesivă a conducerii de a dispune de carierele angajaţilor.

În ultima perioadă, Ryanair s-a confruntat cu o serie de greve pe alte pieţe principale, cum ar fi Spania şi Portugalia, deoarece nu a reuşit să încheie acorduri colective de muncă în Europa, şi se aşteaptă la mişcări de protest din partea angajaţilor din Germania şi Olanda tot în data de 10 august.

Confruntat cu perspectiva extinderii grevelor angajaţilor din Europa, şeful Ryanair, Michael O’Leary, a ameninţat marţi că va muta mai multe locuri de muncă în Polonia dacă mişcările de protest vor afecta afacerea.

Săptămâna trecută, operatorul aerian irlandez a notificat peste 300 de angajaţi – piloţi şi personal navigant – că şi-ar putea pierde locurile de muncă fiindcă în sezonul de iarnă va fi concediată aproximativ 20% din forţa de muncă de la baza sa din Dublin, deoarece recentele greve afectează rezervările.

Compania a avertizat că ar putea închide câteva rute din capitala Irlandei în urma reducerii numărului de avioane de la baza din Dublin, de la 30 la 24, dar şi alte rute s-ar putea confrunta cu reduceri frecvente deoarece o parte din aeronave vor fi direcţionate spre subsidiara poloneză, Ryanair Sun, care înregistrează o creştere rapidă. Cele şase avioane vor fi trimise în Polonia.

„Escaladarea disputei de către operatorul aerian, care a ameninţat 100 de piloţi şi 200 de membri ai echipajului că vor fi concediaţi sau transferaţi în Polonia, a dus la imposibilitatea rezolvării conflictului cu angajaţii”, se arată într-un comunicat al sindicatului irlandez FORSA/IALPA. Acesta s-a angajat la noi negocieri cu Ryanair dar compania nu mai vrea să se întâlnească cu sindicatele după anunţarea grevei.

Aproximativ un sfert din cei 350 de piloţi irlandezi ai Ryanair au luat parte până acum la mişcările de protest, a patra fiind programată vineri, 10 august,când vor fi anulate aproximativ 20% din cursele aeriene din Irlanda, majoritatea pe rutele aglomerate din Marea Britanie şi Irlanda. Compania va contacta încă 3.500 de pasageri pentru a-i informa de zborurile anulate în 10 august.

Personalul navigant al Ryanair din Europa a publicat în 4 iulie o listă cu 34 de cereri, solicitând salarii decente, îmbunătăţirea plăţii concediilor de boală şi contracte de muncă pe baza ţării de origine şi a legislaţiei irlandeze. Lista a fost semnată de 80% din personalul navigant de pe cele 86 de baze ale Ryanair.

În iulie, Ryanair a anulat peste 1.000 de zboruri, fiind afectaţi aproape 200.000 de clienţi, a informat joi compania irlandeză.

Cu toate acestea, numărul pasagerilor transportaţi de Ryanair luna trecută a urcat cu 4%, la 13,1 milioane.

Factorul de încărcare (numărul scaunelor ocupate la fiecare zbor) s-a menţinut la 97% în iulie, la fel ca în perioada similară din 2017, iar în perioada iulie 2017-iulie 2018 compania a transportat 133,5 milioane de pasageri.

Ryanair, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...