Acţiunile SIF Moldova au coborât cu 18%, în ziua din care cumpărătorii nu mai au dreptul la dividend

Bursa a scăzut cu 0,7%, într-o piaţă unde acţiunile SIF Moldova (SIF2) au coborât cu 17,87%, respectiv cu 25,2 bani, corectându-se în ziua ex-dividend, din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut.
Economica.net - joi, 18 apr. 2013, 14:45
Acţiunile SIF Moldova au coborât cu 18%, în ziua din care cumpărătorii nu mai au dreptul la dividend

Acţiunile SIF Moldova au coborât cu 15% încă din deschidere, iar după primele 15 minute de tranzacţionare BVB a extins limita de variaţie la 25%. După acest moment, corecţia s-a dus la 17,73%, preţul fiind cu 25 bani sub ultima cotaţie de miercuri, şi apoi preţul fluctuat uşor sub nivelul de 1,17 lei/acţiune.

La închiderea pieţei principale, titlurile SIF Moldova au fost cotate la 1,158 lei, preţ cu 17,87%, respectiv, cu 25,2 bani, sub ziua precedentă. Aceste acţiuni au consemnat al patrulea rulaj din piaţă, de 734.000 lei.

Valoarea cu care acţiunile au coborât este apropiată de dividendul brut pe care SIF Moldova îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 24 bani/titlu. SIF Moldova va acorda dividende în valoare cumulată de 124,6 milioane lei din profitul de anul trecut, suma reprezentând 91% din câştigul obţinut, de 137 milioane lei.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Majoritatea titlurilor de la BVB au fost tranzacţionate la preţuri în scădere uşoară încă de la deschidere, pentru a doua zi consecutiv, deşi pieţele vest-europene au revenit pe creştere uşoară.

„În ansamblu piaţa locală nu a scăzut foarte mult comparativ cu pieţele externe, dacă ne uităm la acţiunile companiilor mari. Volumele sunt mici momentan pentru că pe pieţele globale sunt corecţii destul de mari, iar investitorii nu direcţionează capital în pietele mai puţin lichide, cum este România”, a afirmat un broker.

Corecţia a acţiunilor SIF Moldova a influenţat vizibil indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), astfel că indicele a coborât cu 2,92%.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scăzut cu 1,68%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, indicele BET-BK, s-a situat cu 1,26% sub ziua precedentă. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a scăzut cu 0,86%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,43% sub nivelul de miercuri.

Titlurile Transgaz (TGN) au coborât cu 0,53%, la 189 lei, după ce miercuri au coborât cu 3,55%, ca urmare a publicării preţurilor la care statul a vândut un pachet reprezentând 15% din titlurile companiei.

Cotaţia de joi este cu 11,14% şi, respectiv, cu 8,85%, peste preţurile la care micii investitori de retail au cumpărat acţiuni Transgaz în oferta secundară, de 170,05 lei şi, respectiv, de 173,63 lei. În acelaşi timp, preţul este cu 5,6% sub cel la care marii investitori de retail şi investitorii instituţionali au cumpărat acţiunile în ofertă, de 179 lei.

Astfel, câştigurile investitorilor variază între 5,6% şi 11,14% raportat la cel mai recent preţ de la bursă.

Acţiunile cumpărate în ofertă vor putea fi tranzacţionate începând cu data de 26 aprilie, la o zi după decontarea tranzacţiei.

„Probabil că imediat după efectuarea tranzacţiei vom vedea o corecţie, tocmai pentru că unii investitori vor încerca să fructifice imediat profitul pe care îl pot obţine din diferenţa între preţul la care au cumpărat în ofertă şi cel care este la bursă. Pe termen scurt, performanţa acţiunii va depinde de ce se întâmplă pe pieţele externe, pentru că o creştere a aversiunii la risc este posibil să ducă piaţa în jos. Altfel, randamentul dividendului (care probabil va fi aprobat) este destul de atractiv şi, în mod normal, ar trebui să susţină preţul acţiunii”, a mai spus brokerul.

Statul a vândut pachetul de 15% din acţiunile Transgaz cu 315 milioane lei (72 milioane euro), suma fiind cu 19 milioane de euro sub valoarea maximă care putea fi obţinută. Oferta a fost lansată la un preţ minim de 171 lei/titlu şi unul maxim de 230 lei/titlu, astfel că statul putea încasa între aproximativ 300 milioane lei (68 milioane euro) şi 404,7 milioane lei (91 milioane euro) pentru pachetul respectiv.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat miercuri acţiuni de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 19% decât rulajul de miercuri, de 14,8 milioane lei (3,4 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea au continuat să fie cele mai lichide din piaţă, cu transferuri de 6,2 milioane lei, şi au asigurat 52% din rulajul bursei. Preţul a scăzut cu 0,83%, la 0,66 lei, îndepărtându-se din nou de maximul istoric atins în ziua listării, pe 25 ianuarie 2011.

Preţul este cu 2,23% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 355.000 de lei, valoare de patru ori peste rulajul de miercuri, de 91.000 de lei.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,5%, în timp ce pieţele din Europa Centrală şi de Est evoluau incert.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis candidatul republican în alegerile prezidenţiale din SUA într-un......
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Pierderile Electrolux s-au triplat în primul trimestru, dar sunt mai mici decât estimau analiştii
Producătorul suedez de electrocasnice Electrolux a raportat vineri pierderi operaţionale semnificativ mai mari pentru primul ...