Acţiunile SIF Muntenia au coborât cu 5,4%, iar titlurile SIF Oltenia şi FP au scăzut mai puţin

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 0,7%, într-o piaţă unde acţiunile SIF Muntenia au coborât cu 5,4% în ziua ex-dividend, iar titlurile SIF Oltenia şi Fondul Proprietatea au scăzut mai puţin, cu 1,2% şi, respectiv, cu 2,8%.
Economica.net - lun, 13 mai 2013, 15:41
Acţiunile SIF Muntenia au coborât cu 5,4%, iar titlurile SIF Oltenia şi FP au scăzut mai puţin

Corecţiile acţiunilor celor trei companii erau de aşteptat, având în vedere că de regulă în data ex-dividend preţul titlurilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

Piaţa a fost mai animată în a doua parte a zilei, când preţurile celor mai multe acţiuni s-au întors pe verde, iar rulajele au început să crească în special în cazul acţiunilor de regulă lichide, precum BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV), Transgaz (TGN) şi titlurile SIF Transilvania (SIF3) şi SIF Banat-Crişana (SIF1).

„Corecţiile ex-dividend sub mărimea bonificaţiei (a dividendului – n.r.) şi interesul relativ ridicat pe acţiunile blue chip (de regulă lichide – n.r.) pot reprezenta o calibrare la mersul general al pieţelor financiare. Piaţa noastră a trecut nu demult prin şedinţe de corecţii destul de frustrante, când principalele acţiuni mai aveam două – trei săptămâni până la datele de înregistrare pentru dividende, unde era cazul, în condiţiile în care pieţele externe evoluau destul de bine. Se putea vorbi de o decorelare la vremea respectivă, ale cărei efecte au produs distorsiuni în evoluţiile normale”, a declarat pentru MEDIAFAX Adrian Bărbulescu, director adjunct de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

La deschiderea şedinţei, acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au scăzut cu 15%, însă apoi corecţia a încetinit la aproximativ 10%, pentru ca în a doua parte a şedinţei să ajungă la circa 8%.

La închiderea pieţei, acţiunile SIF Muntenia au fost cotate la 0,7 lei, preţ cu 5,41% sau 4 bani sub şedinţa de vineri. Valoarea cu care titlurile au coborât este mai mică decât dividendul brut pe care compania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 13,4 bani/acţiune (108,1 milioane lei în total).

Operaţiunile cu acţiunile SIF Muntenia au cumulat 1,4 milioane lei.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au încheiat ziua în coborâre cu 1,25%, respectiv cu 1,7 bani, ajungând la preţul de 1,346 lei. Şi în acest caz, valoarea cu care acţiunile au scăzut este mult mai mică decât dividendul pe care societatea îl va distribui, de 13 bani/titlu (75,4 milioane lei în total). Tranzacţiile cu aceste titluri au cumulat 3,6 milioane lei.

Acţiunile Fondului Proprietatea (FP) au scăzut cu 2,87%, respectiv cu 1,9 bani, la preţul de 0,642 lei, pe primul rulaj din piaţă, de 26 milioane lei (din care trei deal-uri de 3,6 milioane lei). Fondul va distribui dividende în valoare cumulată de 538,6 milioane lei, respectiv un dividend brut de 0,04089 lei/acţiune.

Corecţiile înregistrate de cele trei acţiuni au influenţat vizibil indicele BET-FI, acesta coborând cu 0,49%. Indicele BET-FI reflectă evoluţia acţiunilor celor cinci SIF-uri şi a titlurilor Fondului Proprietatea.

Totodată, indicele extins BET-XT a crescut cu 1,02%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 0,71% peste nivelul de la finalul şedinţei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,09%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a avansat cu 1,96%.

Trecerea datei pentru dividende a influenţat şi preţul acţiunilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB), acestea scăzând cu 1,03%, respectiv cu 19 bani, la 18,24 lei. Bursa va distribui dividende în valoare cumulată de 8,6 milioane lei (1,12 lei/acţiune).

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 51 milioane lei (11,8 milioane euro), cu 49% peste rulajul de vineri, de 34,2 milioane lei (7,9 milioane euro). Peste două treimi din lichiditate a fost asigurată de tranzacţii cu acţiunile Fondului Proprietatea (26 milioane lei, din care trei deal-uri de 3,6 milioane lei) şi BRD (8,8 milioane lei, din care un deal de 6,7 milioane lei).

Preţul la care a fost realizată tranzacţia negociată cu acţiunile BRD este apropiat de cel la care au fost efectuate mai multe deal-uri săptămâna trecută.

„Deal-urile realizate în ultima perioadă cu acţiuni BRD ne arată că, cel puţin acum, un vânzător şi-a găsit contrapartea la acest preţ şi este foarte probabil să fie rezultatul unor negocieri anterioare. Practic, noi vedem un efect şi este mai greu de apreciat dacă acesta este un semnal pentru un interes în creştere sau, pur şi simplu, este rezultatul unor discuţii finalizate cu succes”, a mai spus brokerul.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au transferat acţiuni de 70.000 de lei, valoare de trei ori sub rulajul de vineri, de 208.000 de lei. După închiderea şedinţei, au fost înregistrate în sistemul pieţei rezultatele ofertei de preluare de la Lacta Giurgiu (aproape 600.000 de lei), astfel că rulajul a urcat la 667.000 de lei

Omul de afaceri Cătălin Chelu a preluat 9,6% din acţiunile Lacta Giurgiu, majorându-şi, astfel, participaţia la aproape 73%.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,2%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care consemnau corecţii de până la 0,7%.

Te-ar mai putea interesa și
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Câștigurile realizate de Grecia din turism au crescut în primele două luni din an cu 24,5%
Veniturile Greciei din turism au crescut în primele două luni din acest an cu 24,5%, arată datele oficiale publicate vineri, ceea ce a ajutat la moderarea deficitului de cont curent, informează......
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas ...
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...