Acţiunile SIF Muntenia au scăzut cu aproape 12% în ziua ex-dividend

Bursa de la Bucureşti a încheiat ziua în stagnare, în timp ce titlurile SIF Muntenia au coborât cu 11,74% în ziua ex-dividend, din care cumpărătorii nu mai au dreptul să încaseze dividendele suplimentare, însă corecţia este uşor sub valoarea dividendului.
Economica.net - joi, 19 iul. 2012, 14:27
Acţiunile SIF Muntenia au scăzut cu aproape 12% în ziua ex-dividend

Piaţa a fost pe verde în prima oră, în linie cu bursele externe, însă după ora 11:00 a trecut pe roşu, fiind influenţată în principal de corecţiile acţiunilor celor două bănci, care au ponderi însemnate în calcul indicilor. Titlurile BRD şi Banca Transilvania reprezintă 26,9% din indicele general al Bursei BET-C şi, totodată, 41,29% din indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni.

Corecţia celor două acţiuni a venit, însă, pe rulaje reduse, de 116.000 de lei şi, respectiv, de 143.000 de lei. Titlurile BRD au coborât cu 1,57%, la 9,4 lei, iar cel mai recent transfer cu acţiunile Băncii Transilvania a fost efectuat la 1,02 lei, preţ cu 1,83% ziua precedentă.

Indicele BET a încheiat ziua în scădere cu 0,25%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,59% peste nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a încheiat în coborâre cu 1,3%, fiind influenţat în principal de acţiunile SIF Muntenia, care au căzut cu 11,74%.

Cel mai recent transfer cu acţiunile SIF Muntenia a fost realizat la 0,654 lei, preţ cu 0,087 lei sub ziua precedentă. Valoarea este uşor dividendul suplimentar brut pe care societatea îl distribui, de 0,122 lei/acţiune. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat doar 328.000 lei. De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.
„La SIF Muntenia au fost scăderi mai pronunţate, dar, pe de altă parte, au fost mai mici decât ar fi trebuit ţinând cont că este data ex-dividend. Oricum, pentru situaţia actuală, volumele sunt cele care arată interesul «imens» pentru piaţa noastră. Până pe 29 iulie (când se va derula referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu -n.r.) nu cred că vom avea mişcări spectaculoase”, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al firmei de brokeraj Rombell Securities, Adrian Tod.

Valoarea totală alocată dividendelor suplimentare este de 98,4 milioane lei, iar sumele provin din rezervele existente la finalul anului trecut şi constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei ani.
Primele 25 de acţiuni româneşti au dus indicele extins al Bursei, BET-XT, cu 0,7% sub nivelul şedinţei precedente.
Noul indice al BVB, BET-BK, a încheiat ziua în scădere nesemnificativă, cu 0,07%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au transferat în total acţiuni de 14,3 milioane lei (3,1 milioane euro), sumă cu 54% peste lichiditatea sesiunii precedente, de 9,3 milioane lei (2 milioane euro). Aproape 43% din lichiditatea de joi a fost asigurată de trei deal-uri cu titluri SIF Oltenia (2,4 milioane lei), Fondul Proprietatea (2,4 milioane lei) şi BRD (943.000 de lei).
„Cred că deal-urile sunt doar nişte cosmetizări de portofolii”, a afirmat brokerul.

Pe piaţa principală, acţiunile Fondului Proprietatea şi OMV Petrom au fost cele mai lichide, cu transferuri de 2 milioane lei şi, respectiv, 1,8 milioane lei. Titlurile Fondului Proprietatea au crescut cu 0,42%, la 0,48 lei, iar acţiunile companiei petroliere au avansat cu 0,79%, la 0,385 lei.

Pe segmentul destinat obligaţiunilor au fost realizate patru tranzacţii cu titluri de stat în valoare de 10,1 milioane lei (2,2 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, operaţiunile au însumat 584.000 de lei, valoare cu mult peste nivelul de miercuri, când a fost consemnat unul dintre cele mai reduse rulaje din istorie, de doar 44.000 de lei.

Aproape 60% din lichiditate a fost asigurată de un deal cu aproape 5% din acţiunile firmei Napochim (NACH), pentru 349.000 de lei. Titlurile au fost cedate la preţul de 0,11 lei, cu 17,6% peste cotaţia precedentă.
La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în urcare cu până la 1,2%, investitorii reacţionând la rezultatele peste estimări raportate de mai multe companii.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: Prelungiri pentru cea mai mare licitație, cu Tunelul Meseș. WeBuild contestă în instanță decizia CNSC favorabilă turcilor de la Makyol
Autostrada Transilvania: Prelungiri pentru cea mai mare licitație, cu Tunelul Meseș. WeBuild contestă în instanță decizia ...
Constructorul italian WeBuild a atacat la Curtea de Apel București decizia CNSC favorabilă constructorului turc Makyol în cadrul licitației de 7,5 miliarde de lei pentru construcția tronsonului......
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în primele două luni
Piața lactatelor își revine cu materie primă de import. Cantitățile cumpărate de procesatori au crescut cu 34% în ...
Procesatorii locali de lapte au cumpărat în primele două luni ale acesti an cu până la 40% mai mult decât în perioada ...
Turcii de la MSG Uluslararasi Saglik Yatirimlari injectează 2,5 milioane de euro în Memorial Healthcare, care deţine un spital privat în Bucureşti
Turcii de la MSG Uluslararasi Saglik Yatirimlari injectează 2,5 milioane de euro în Memorial Healthcare, care deţine un ...
Capitalul Memorial Healthcare a fost majorat cu peste 12 milioane de lei de către compania-mamă din Turcia, reiese dintr-o ...
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la ...