Acţiunile SIF Muntenia au urcat cu peste 6%, după schimbările din conducerea societăţii

Bursa a crescut cu 0,22% la deschiderea şedinţei, într-o piaţă în care acţiunile SIF Muntenia (SIF4) au urcat cu 6,34% după ce Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor a fost înlocuit week-end şi acţionarii au aprobat distribuirea de dividende suplimentare.
Economica.net - mar, 10 iul. 2012, 10:42
Acţiunile SIF Muntenia au urcat cu peste 6%, după schimbările din conducerea societăţii

După primele minute de tranzacţionare de marţi, acţiunile SIF Muntenia erau cotate la 0,755 lei. Aceste titluri au fost oprite vineri şi luni de la tranzacţionare pentru derularea AGA şi informarea investitorilor cu privire la hotărârile acţionarilor.

Noua componenţă a Consiliului Reprezentanţilor Acţionarilor SIF Muntenia a fost aleasă de un grup de investitori care au susţinut propunerile omului de afaceri Gheorghe Iaciu, care deţine 5% din titlurile SIF Muntenia, şi fondului de investiţii ING International Romanian Equity.

Acţionarii SIF Muntenia au aprobat şi distribuirea unor dividende suplimentare de 98,4 milioane lei din rezervele existente la finalul anului trecut şi constituite din sumele reprezentând dividende neridicate timp de trei ani.

Ştirile privind deciziile AGA de la SIF Muntenia i-au determinat pe unii investitori să anticipeze schimbări şi în managementul celorlalte patru SIF-uri, astfel că aceştia au ridicat preţurile. Acţiunile SIF Banat-Crişana, SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia au încheiat şedinţa precedentă cu creşteri de 2,76% – 5,88%.

După primele minute de tranzacţionare de marţi, titlurile SIF Transilvania şi SIF Moldova avansau cu 0,85% şi, respectiv, cu 2,2%, iar acţiunile SIF Banat-Crişana erau în stagnare. Titurile SIF Oltenia se corectau uşor, cu 0,58%, după ce luni au înregistrat cea mai accelerată creştere dintre SIF-uri, de 5,88%.

La ora 10:21, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea (FP), era în creştere cu 1,47%.

În acelaşi timp, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere foarte uşoară, cu 0,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu numai 0,13% peste închiderea de luni.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a crescut cu 0,39%. Indicele reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Totodată, noul indice al BVB, BET-BK, a urcat cu 0,39%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS).

Investitorii au realizat tranzacţii cu acţiuni emise doar 16 din cele 81 de companii listate pe primele trei categorii şi la secţiunea „Internaţionale”. Transferurile au cumulat 803.000 de lei (177.000 de euro), valoarea fiind cu 45% peste rulajul de la debutul şedinţei precedente, de 554.000 de lei (123.000 de euro).

Acţiunile SIF Muntenia erau cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 537.000 de lei, şi au asigurat două treimi din rulajul bursei.

După primele minute de tranzacţionare de marţi, bursele de la Londra şi Paris avansau cu 0,2%, iar piaţa de la Frankfurt era în scădere cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...