1EUR = 4.8422 RON | Bucureşti 21 º

News

Acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu 25% în ziua ex-dividend

Bursa a crescut cu 0,49% la deschiderea şedinţei de miercuri, într-o piaţă unde acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au coborât cu 25%, respectiv cu 15,75 bani, corectându-se în ziua din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut.

08 mai, 2013 | Mediafax

Acţiunile SIF Transilvania au coborât cu 15% încă din deschidere, iar după primele 15 minute de tranzacţionare BVB a extins limita de variaţie la 25%. După acest moment, corecţia s-a dus la 25%, preţul fiind cu 15,75 bani sub ultima cotaţie de marţi. Valoarea cu care acţiunile au coborât este mai mică decât dividendul brut pe care SIF Transilvania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 17,5 bani/titlu.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului.

SIF Transilvania va distribui dividende în valoare cumulată de 191,1 milioane lei din profitul de anul trecut, suma reprezentând 90% din câştigul obţinut, de 212,2 milioane lei.

Corecţia acţiunilor SIF Transilvania a influenţat vizibil linia indicilor în care aceste titluri sunt cuprinse.

Astfel, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), s-a situat cu 3,27% sub nivelul de marţi.

În acelaşi timp, indicele extins BET-XT a scăzut cu 1,29%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,39% sub nivelul zilei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

După primele 20 de minute de tranzacţionare, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,19%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,1% mai sus decât marţi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 338.000 de lei (78.000 de euro), valoare de zece ori mai redusă decât rulajul de la debutul şedinţei de marţi, de 3,3 milioane lei (780.000 de euro).

Titlurile SIF Transilvania au fost cele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 78.000 de lei, iar preţul a ajuns la 0,4725 lei.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO