Acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu peste 26% în ziua ex-dividend

Bursa a crescut cu 0,3% în prima parte a şedinţei de miercuri, într-o piaţă unde acţiunile SIF Transilvania (SIF3) au coborât cu 26,43%, respectiv cu 16,65 bani, corectându-se în ziua din care cumpărătorii acestor titluri nu mai au dreptul să încaseze dividende pentru anul trecut.
Economica.net - mie, 08 mai 2013, 11:14
Acţiunile SIF Transilvania au scăzut cu peste 26% în ziua ex-dividend

Acţiunile SIF Transilvania au coborât cu 15% încă din deschidere, iar după primele 15 minute de tranzacţionare BVB a extins limita de variaţie la -25%, pentru ca după încă 15 minute să ducă limita la -35%. După acest moment, corecţia s-a dus la aproximativ 26%, iar cel mai mic preţ plătit a fost cu aproape 28% sub închiderea de marţi.

La mijlocul şedinţei, acţiunile SIF Transilvania erau în scădere cu 26,43%, respectiv cu 16,65 bani, fiind cotate la 0,4635 lei. Valoarea cu care acţiunile au coborât este mai mică decât dividendul brut pe care SIF Transilvania îl va distribui din profitul înregistrat anul trecut, de 17,5 bani/titlu.

De regulă, în data ex-dividend, din care cumpărătorii acţiunilor nu mai au dreptul să încaseze dividende, preţul acţiunilor scade cu o valoare apropiată de cea a dividendului. SIF Transilvania va distribui dividende în valoare cumulată de 191,1 milioane lei din profitul de anul trecut, suma reprezentând 90% din câştigul obţinut, de 212,2 milioane lei.

Corecţia acţiunilor SIF Transilvania a venit pe cel mai mare rulaj din piaţă, de 3 milioane lei. Cu aceste titluri a fost realizat şi un deal, de 348.000 de lei, însă la un preţ cu 15% peste închiderea de marţi.

În acelaşi timp, scăderea acţiunilor SIF Transilvania a influenţat vizibil indicii în care sunt cuprinse.

Astfel, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri şi al acţiunilor Fondului Proprietatea (FP), s-a situat cu 3,43% sub nivelul de marţi.

Totodată, indicele extins BET-XT a scăzut cu 1,36%, iar indicele extins BET-BK s-a plasat cu 1,12% sub nivelul zilei anterioare.

Indicele BET-XT reflectă evoluţia celor mai lichide 25 de acţiuni româneşti, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea. În acelaşi timp, BET-BK include cele mai lichide 25 de acţiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile şi FP, dar şi acţiunile băncii austriece Erste (EBS).

La ora 13:11, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,16%, în timp ce indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, era cu 1,2% peste închiderea de marţi.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 12 milioane lei (2,7 milioane euro), valoare cu 8% sub rulajul din prima parte a şedinţei anterioare, de 13,1 milioane lei (3 milioane euro).

Acţiunile Fondului Proprietatea, de regulă cele mai lichide din piaţă, au consemnat un rulaj de 2 milioane lei.

În acelaşi timp, preţul a crescut cu 0,23%, la 0,662 lei, şi s-a apropiat din nou de maximului istoric atins pe bursă în ziua listării. Cotaţia de miercuri este cu 1,93% sub maximul istoric din ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune. Cotaţia de la finalul primei şedinţe la BVB a fost de 0,6495 lei.

În prima parte a şedinţei au fost realizate şi trei deal-uri cu acţiuni BRD, în valoare cumulată de 2,4 milioane lei, în timp ce pe piaţa principală, aceste titluri au consemnat un rulaj de numai 41.000 de lei.

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în creştere cu până la 0,7%, linia fiind urmată şi de majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est, care avansau cu cel mult 0,9%.

Te-ar mai putea interesa și
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor fiscale de către băncile centrale
FMI avertizează cu privire la optimismul excesiv al piețelor, în contextul așteptărilor mari privind relaxarea politicilor ...
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat asupra exuberanţei excesive a pieţelor, în condiţiile în care investitorii urmăresc cu atenţie deciziile băncilor centrale, care vor să......
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană a instalat în 2023 capacități record de 117 gigawați – raport GWEC
Industria eoliană globală a instalat anul trecut noi capacităţi de 117 gigawaţi (GW), un nivel record, dar trebuie anual ...
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu cele mai înalte standarde de mediu
IKEA respinge acuzațiile că ar distruge pădurile românești și susține că acțiunile sale sunt în conformitate cu ...
Reprezentanţii companiei Ingka Investments susţin că practicile acesteia de gestionare a pădurilor sunt stabilite în ...
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acționarii Stellantis au aprobat pachetul salarial pentru directorul general Carlos Tavares
Acţionarii Stellantis au aprobat marţi compensaţia pentru conducerea producătorului auto acordată pentru rezultatele ...