Acţiunile Transelectrica se vor vinde cu cel puţin 14,9 lei bucata. Oferta începe mâine la Bursă

Preţul maxim al acţiujnilor Transelectrica puse în vânzare începând de mâine de Guvern va fi de 19,2 lei/ titlu. Oferta a fost segmentată, 10% din acţiuni fiind rezervate invetitorilor mici, care pot cumpăra şi numai o acţiune. Preţurile stabilite de Guvern azi se încadrează în limitele sondajului realizat de Economica.net, azi dimineaţă.
Adrian N. Ionescu - mar, 13 mart. 2012, 13:56
Acţiunile Transelectrica se vor vinde cu cel puţin 14,9 lei bucata. Oferta începe mâine la Bursă

Perioada de subscriere începe mâine, 14 martie, şi se închide pe 27 martie. Pentru închiderea cu succes a ofertei este necesar ca minimum 70% din acţiuni să fie subscrise, potrivit surselor apropiate şedinţei Guvernului în care s-au stabilit detaliile.

Guvernul a stabilit un preţ minim de vânzare a acţiunilor TEL de 14,9 lei, cu mai mult de 12% sub preţul din piaţă de luni.

Preţul maxim este de 19,2 lei, cu 12,5% peste cotaţia de pe bursă. Astfel Guvernul ar putea lua din piaţă între 164 și 211 de milioane de lei sau între 37 şi 49 de milioane de euro.

Oferta de vânzare pe bursă a 15% din acţiunile Transelectrica (TEL) se va derula la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe două paliere: cel pentru micii investitori, cu subscrieri de mai puţin de 500.000 de lei, reprezentând 10% din ofertă şi  cel pentru investitorii mari, care vor cumpăra acţiuni în valoare de cel puţin 500.000 de lei, care reprezintă 90% din ofertă,

În baza subscrierilor realizate pe fiecare tranşă în parte se  va calcula câte un preţ în funcţie  de care se vor stabili alocările, pentru fiecare palier în parte.

Preţurile se încadrează în plaja estimărilor făcute de brokerii şi analiştii consultaţi de Economica.net în această dimineaţă, pentru articolul UPDATE Ultimele pariuri pe preţul Transelectrica. Guvernul îl discută chiar azi .

Totodată, a fost aleasă îmbinarea metodei segmentării ofertei ca şi cea a discountului, enunţate în articolul Cum pot cumpăra mai bine începătorii acţiuni la marile companii ale statului, cu diferenţa că discountul nu a fost rezervat doar investitorilor mici.

Folosindu-se metoda licitaţiei competitive, care pleacă de la un preţ cu discount maxim, dar şi rezervarea unei părţi a ofertei pentru investitorii mari, inferioară ratei de succes de 70% subscriere din ofertă, s-a urmărit asigurarea succesului ofertei.

Altfel spus, investitorii mici pot să subscrie toţi la preţul minim câte o acţiune, tot pariurile celor mari vor decide soarta ofertei.

Consorţiul  de intermediere format din BCR şi casele de brokeraj Intercapital Invest şi Swiss Capital ar putea câştiga cel mult 950,000 de euro, dacă oferta se va încheia cu succes, comisionul pentru care s-auînţeles fiind de 1,97% din valoarea acţiunilor vândute.

Te-ar mai putea interesa și
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, a demisionat
Directorul general al CFR Călători, Ovidiu Vizante (foto), a demisionat din funcţie pe motiv că, în situaţia actuală, generată de instabilitate şi subfinanţare, compania poate urma calea......
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Forumul Economic Mondial se va organiza din nou la Davos în 2022
Următoare ediţie a Forumului Economic Mondial (WEF) va fi organizată din nou la Davos (Elveţia), după ce pandemia i-a ...
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Panică pe piețele asiatice din cauza crizei de aprovizionare cu energie din Europa
Problemele în aprovizionarea cu energie din Europa au creat panică în rândul cumpărătorilor asiatici de gaze, astfel ...
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a renunţat să mai publice raportul anual „Doing Business”
Banca Mondială a anunţat joi că a decis să înceteze să mai publice raportul "Doing Business", după ce a descoperit ...