Acţiunile Transelectrica şi Transgaz au scăzut cu aproape 3%, într-o piaţă în coborâre uşoară

Bursa a scăzut cu 1%, într-o piaţă în care acţiunile Transelectrica şi Transgaz au coborât cu aproape 3%, ca reacţie la intenţia Guvernului de a introduce o taxă "pe monopolul natural" pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor.
Economica.net - mar, 22 ian. 2013, 15:39
Acţiunile Transelectrica şi Transgaz au scăzut cu aproape 3%, într-o piaţă în coborâre uşoară

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în scădere cu 0,87%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, s-a plasat cu 0,91% sub nivelul de luni. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

În acelaşi timp, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 1,19%, iar indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondul Proprietatea, a coborât cu 1,03%.

Indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, s-a plasat cu 1,71% sub nivelul de luni.

Corecţia indicelui a fost determinată în principal de scăderea acţiunilor Transelectrica (-2,73%) şi Transgaz (-2,93%). Aceste titluri au coborât în primele două ore cu peste 4%, în condiţiile în care unii investitori au plasat mai multe ordine de vânzare ca reacţie la intenţia Guvernului de a introduce o taxă „pe monopolul natural” pentru operatorii de transport şi distribuţie din sectorul energiei şi gazelor.

Anunţul privind introducerea taxei nu a avut o influenţă semnificativă luni asupra acţiunilor Transelectrica şi Transgaz, cele două titluri scăzând uşor, cu 0,36% şi, respectiv, cu 1,08%.

„Evoluţia de astăzi a pieţei locale a fost în sincronizare cu bursele europene importante, la care, probabil a contribuit în sens negativ şi publicarea proiectului ordonanţei cu privire la iniţiativa Guvernului de introducere a unei taxe pentru companiile implicate în transportul şi distribuţia de gaze şi electricitate. Dacă metodologia de tarifare s-ar aplica întocmai (ceea ce nu a fost cazul în trecut, precum se cunoaşte în cazul Transgaz şi mai ales la Transelectrica), atunci taxa suplimentară raportată la volumul de business (adică la cantitatea transportată) ar trebui să fie inclusă în tarif (deci să fie suportată de consumatorii finali), aşa cum sunt de altfel şi redevenţele plătite de acestea. Aceasta nu pare să fie, însă, şi intenţia Guvernului şi ANRE, din moment ce în nota de fundamentare a ordonanţei se spune că rezultatele financiare ale companiilor sunt solide şi pot suporta impunerea unei astfel de taxe”, a declarat pentru MEDIAFAX Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR.

El spune că Transelectrica ar fi mai puţin afectată decât Transgaz de aplicarea unei astfel de taxe. Astfel, în cazul Transelectrica impactul unei astfel de taxe ar fi de circa 25 milioane lei raportat la un profit operaţional mult mai mare decât în 2012, estimat la 170 – 200 milioane lei. În acelaşi timp, pentru Transgaz, analistul estimează un impact de peste 80 de milioane lei, ceea ce ar însemna o scădere cu până la 25% din profitul operaţional.

„Trebuie, însă, avut în vedere că este vorba doar de un proiect care va trebui să facă faţă lobby-ului marilor nume în energie care deţin reţele de gaz şi de distribuţie (GDF, ENEL, E.ON, CEZ), care se vor arăta nemulţumite de iniţiativă”, a adăugat Căruntu.

Tranzacţiile cu acţiuni Transelectrica au însumat 313.000 de lei, iar titlurile Transgaz au consemnat un rulaj de 2,2 milioane lei, din care 1,1 milioane lei a reprezentat valoarea a două deal-uri. Tranzacţiile negociate au fost realizate la un preţ cu 3,72% sub ultima cotaţie de luni.

După ce luni au scăzut cu peste 2%, acţiunile OMV Petrom (SNP) au încheiat şedinţa de marţi în creştere nesemnificativă, cu 0,04%, la 0,452 lei.

Corecţia înregistrată luni a fost reacţie la intenţia Guvernului de a suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră. Taxa va fi aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector.

Investitorii de la BVB au tranzacţionat în total acţiuni de 38,6 milioane lei (8,9 milioane euro), valoare cu aproape 70% peste rulajul de luni, de 22,9 milioane lei (5,2 milioane euro). Peste 85% din lichiditatea pieţei a fost asigurată de operaţiunile cu acţiunile Fondului Proprietatea (25,5 milioane lei), BRD (2,9 milioane lei), OMV Petrom (2,3 milioane lei) şi Transgaz (2,2 milioane lei).

Cea mai mare parte a rulajului titlurilor Fondului Proprietatea a fost asigurată de trei deal-uri în valoare cumulată de 17,1 milioane lei. Pe piaţa principală, preţul acestor acţiuni a scăzut cu 0,5%, la 0,593 lei.

„În ceea ce priveşte Fondul Proprietatea, impactul negativ al iniţiativei (privind taxa „pe monopolul natural” -n.r.) s-ar reflecta în două aspecte. În primul rând ar reduce capacitatea de distribuţie de dividende a companiilor de utilităţi reglementate, iar în al doilea rând ar atrage atenţia că planul Franklin Templeton de a găsi cumpărători pentru participaţiile Fondului Proprietatea în companiile private de distribuţie de gaze/electricitate este unul imposibil. Ar fi, de altfel, foarte greu de crezut că Templeton ar putea găsi investitori interesaţi de pachete minoritare în aceste companii în condiţiile riscului de reglementare ridicat şi în condiţiile în care investitorii (probabil financiari) ar trebui, pe deasupra, să îşi asume şi coabitarea cu un investitor strategic”, a mai spus analistul.

La închiderea pieţei principale de la Bucureşti, bursele de la Paris şi Frankfurt erau în scădere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,6%, în timp ce piaţa de la Londra era în stagnare.

Te-ar mai putea interesa și
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de lege despre "influenţa străină", comparabil cu o lege represivă din Rusia......
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul ...
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...