Acţiunile Transelectrica şi Transgaz pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni – Tradeville

Monopolurile în domeniul transportului de gaze naturale şi energie electrică - Transgaz (TGN) şi Transelectrica (TEL) - vor rămâne în topul preferinţelor investitorilor la bursă în anul 2015, datorită dividendelor foarte mari, susţin analiştii casei de brokeraj Tradeville.
Economica.net - mar, 17 feb. 2015, 10:47
Acţiunile Transelectrica şi Transgaz pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni - Tradeville

Potrivit directorului general adjunct al Tradeville, Ovidiu Dumitrescu, pentru Transelectrica se profilează un randament brut al dividendului de aproape 13% la ultimul preţ de închidere, iar pentru Transgaz, unul de peste 9%, astfel încât cotaţiile celor două companii pot atinge noi maxime post-criză în următoarele luni.

Dividendele foarte ridicate oferite de o serie de companii româneşti prin comparaţie cu companiile din Vest, dar şi cu dobânzile depozitelor bancare sau ale obligaţiunilor guvernamentale, reprezintă principalul punct de atracţie al pieţei locale în 2015 şi în viitor, susţin brokerii.

Alte argumente puternice pentru a investi pe piaţa românească de capital sunt posibila includere a BVB în categoria pieţelor emergente, programul de relaxare cantitativă (QE) al Băncii Centrale Europene (BCE), preţurile rezonabile ale companiilor listate şi o economie locală care avansează semnificativ mai bine decât media UE, consideră sursa citată.

Printre acţiunile româneşti considerate atractive de către brokeri se numără Fondul Proprietatea, Transgaz, Transelectrica, Antibiotice, BRD, OMV Petrom şi BVB, iar dintre companiile străine tranzacţionate pe sistemul alternativ /ATS/ al BVB – E.ON, Bayer, Lufthansa, Commerzbank, JPMorgan, Google, Apple şi Facebook.

Un instrument accesibil pentru a beneficia de avântul aşteptat al BVB este fondul de investiţii de tip ETF, care permite diversificarea portofoliului şi pentru plasamente de valori mai mici. Fondul ETF BET Tradeville replică structura indicelui BET al BVB şi investeşte, astfel, doar în companiile locale de tip ‘blue-chip’. Potrivit Tradeville, indicele BET şi, implicit, preţul unei unităţi de ETF, ar putea să se aprecieze cu circa 10% în 2015.

Potrivit casei de brokeraj, Fondul Proprietatea (FP) va rămâne, foarte probabil, principalul punct de atracţie şi în 2015, prin prisma lichidităţii şi a operaţiunilor pe care le va desfăşura pentru a-şi îndeplini obiectivul de reducere a discountului preţului acţiunilor faţă de valoarea unitară a activului net /VUAN/ la sub 15%. Preţul-ţintă pentru FP se situează, astfel, în jurul valorii de un leu, indicând o apreciere potenţială de aproape 15% faţă de cotaţia de închidere de luni.

În sectorul utilităţilor, E.ON este una dintre cele mai mari companii de utilităţi listate din lume, după venituri, care a fost serios afectată de o serie de evenimente negative din industria energetică, însă desfăşoară programe robuste de adaptare la noul mediu şi are şanse bune de redresare. Conform estimărilor centralizate de Reuters, un preţ-ţintă în 2015 pentru E.ON ar fi 15 euro, mai mare cu peste 11% faţă de închiderea de luni.

Analiza Tradeville menţionează totodată acţiunile Antibiotice (ATB), cu o apreciere potenţială de aproximativ 10%, Bayer AG – 4% Commerzbank AG – 6%, JPMorgan Chase & Co (JPM) – 14%, Petrom – 11%, Deutsche Lufthansa – 6%.

Industria IT, reprezentată deocamdată la BVB doar prin companiile de pe ATS, rămâne extrem de atractivă şi în 2015, susţin reprezentanţii Tradeville. Facebook Inc. (FB), care şi-a dublat în 2014 profitul pe acţiune comparativ cu anul precedent, are perspective de creştere de circa 18%, conform estimărilor Reuters, Google are perspectiva unei reveniri de peste 10% până la maximul atins recent, de 610 dolari, iar Apple are potenţialul de a-şi continua aprecierea cu aproape 3%.

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...