Acţiunile Transgaz au scăzut cu peste 6% în prima zi de ofertă. La ce preţ se vor vinde în final

După ce au avut cea mai mare scădere a zilei, de peste 2,5%, până la 208 lei / acţiune,  în prima oră de la deschiderea sesiunii de tranzacţionare de la Bursă, titlurile Transgaz  au închis ziua cu o scădere de peste 6,3%, până la 200 de lei / acţiune. Preţul minim de vânzare în oferta publică secundară lansată azi  ste de 171 de lei / titlu.
Adrian N. Ionescu - joi, 04 apr. 2013, 08:00
Acţiunile Transgaz au scăzut cu peste 6% în prima zi de ofertă. La ce preţ se vor vinde în final

Acţiunile Transgaz (TGN)  scadeau cu 2,53% în prima oră de tranzacţionare, dar volumul tranzacţiilor era redus, valoarea abia depăşind 71.000 de lei, la ora 11.

Înaintea închiderii pieţei, valoarea tranzacţiilor era mai mult decât triplă, iar preţul cu 6,32% mai mic.

Guvernul a stabilit, ieri, o plajă relativ largă de preţuri, între 171 şi 231 de lei / acţiune TGN,  la care investitorii mari (instituţionali) pot subscrie în cadrul ofertei de vânzare secundară a unui pachet de 15% de TGN deţinut de Ministerul Economiei.

Investitorilor instituţionali le sunt rezervate 85% din cele peste 1,76 milioane de acţiuni scoase de vânzare. Investitorilor mici, care cumpără peste 1001 acţiuni, le sunt rezervate 8%, iar investitorilor mici care cumpără cel puţin 10 acţiuni  – 7%.

Preţul la care se vor aloca acţiunile subscrie investitorilor mici, depinde de preţul la care se subscriu cele mai multe acţiuni de către investitorii insituţionali (mari).

În ciuda scăderii cu care au început ziua toţi indicii, cu dexcepţia BET Fi, al SIF-urilor şi Fondului Proprietatea,  brokerii nu cred căoferta Transgaz va influenţa restul pieţei.

„Abia aseară s-au aflat detaliile de preţ, este normal ca lumea să le asimileze, deocamdată. Abia sper sfârşitul perioadei de subscriere, restul pieţei ar putea fi influenţată“, a declarat Mihai Mureşian, director de trnazcţionare al firmei de brojeraj Intercapital Invest, pentru ECONOMICA.NET, în SENTIMENTUL de dimineaţă: Jocuri de piaţă sub zodia Transgaz.

Spre deosebire de tranşa investitorilor instituţionali, la cafre perţul de subscriere variază între limitele menţionate mai sus, preţul de subscriere la celelalte tranşe este de 230 de lei / acţiune TGN.

Totuşi, preţul final de vânzare al ofertei pentru investitorii mici, care cumpără sub 1001 acţiuni şi subscriu în primele 3 zile lucrătoare ale ofertei, va fi de „95% din Preţul Ofertei pe Acţiune pentru Tranşa Investitorilor Instituţionali“.

Preţul creşte, la 97% din Preţul Ofertei pe Acţiune stabilit pentru investitorii instituţionali, pentru investitorii mici, ale căror subscrieri sunt înregistrate în sistemul de tranzactionare al BVB, începând cu a 4-a zi lucrătoare a perioadei Ofertei, potrivit Prospectului de Ofertă.

Preţul final de alocare pentru investitorii mici care subscriu peste 1000 acţiuni TGN va fi egal cu cel pentru investitorii instituţionali. Acesta se va stabili în funcţie de gradul de subscriere pe tranşa respectivă, astfel:

„Dacă numărul total de acţiuni subscrise în această tranşă va reprezenta:

* mai puţin de 150% din numărul de acţiuni alocate pentru tranşa investitorilor instituţionali, preţul ofertei pe actiune pentru această tranşă va fi egal cu cel mai mic preţ de subscriere înregistrat în  tranşa investitorilor instituţionali.

* mai mult de va fi egal cu 150% numărul de acţiuni alocate pentru tranşa investitorilor instituţionali, preţul ofertei pe acţiune pentru această tranşă va fi egal cu preţul la care  tranşa investitorilor instituţionali este subscrisă 150% sau, daca un astfel de preţ nu există, preţul ofertei pentru tranşa investitorilor instituţionali va fi egal cu preţul la care tranşa este subscrisă la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, după caz.

Preţul Ofertei va fi făcut public la Data Alocarii, adică în ziua lucrătoare imediat următoare expirării perioadei de Ofertă (16 aprilie).

Consultaţi Prospectul de Ofertă pe site-urile unuia dintre intermediarii Raiffeisen Capital &Investment, Wood & Company Financial Services (Cehia) şi BT Securities.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai mulți vaccinați
Omicron, noul Coronavirus, face ravagii. Israel și-a închis complet granițele, deși este printre țările cu cei mai ...
Israel este prima țară din lume care își închide complet granițele de team ultimei variante de Coronavirus, Omicron. ...
Proteste masive în Austria. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva vaccinării obligatorii împotriva COVID 19
Proteste masive în Austria. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă împotriva vaccinării obligatorii împotriva COVID 19
Aproape 40.000 de persoane au ieşit, sâmbătă, pe străzi în Austria pentru a protesta faţă de măsurile şi planurile ...
Anunț pentru toți șoferii din România! Judecătorii au luat decizia. Milioanele de clienți și păgubiți RCA din falimentul  City Insurance sunt direct implicați
Anunț pentru toți șoferii din România! Judecătorii au luat decizia. Milioanele de clienți și păgubiți RCA din falimentul ...
Falimentul City Insurance se va deschide cel mai devreme pe 12 ianuarie anul viitor, după ce instanța Tribunalului București ...