Acţiunile Transgaz au coborât cu 2,6%, într-o piaţă în scădere uşoară

Bursa a scăzut cu 0,55%, într-o piaţă unde acţiunile Transgaz au coborât cu 2,62%, în prima zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei, investitorii estimând că acţiunile din ofertă vor fi cumpărate la un preţ mai mic decât în piaţă şi apoi va fi presiune la vânzare.
Economica.net - joi, 04 apr. 2013, 10:42
Acţiunile Transgaz au coborât cu 2,6%, într-o piaţă în scădere uşoară

Piaţa a fost pe scădere încă din primele minute, însă cei mai mulţi investitori nu au intrat la tranzacţionare, astfel că rulajele au continuat să fie reduse în cazul celor mai multe acţiuni.

La mijlocul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 0,75%, iar indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, se situa cu 0,94% sub ziua anterioară.

Scăderea indicelui BET-NG a fost determinată de acţiunile Transgaz, care au coborât cu 2,62%, în prima zi a ofertei prin care statul vrea să vândă 15% din titlurile companiei. Preţul minim din oferta secundară de vânzare este cu 19,9% sub cotaţia bursieră anterioară lansării ofertei, de 213,5 lei/acţiune, în timp ce preţul maxim este cu 7,7% peste cotaţia dinaintea ofertei.

Preţul titlurilor Transgaz a scăzut cu peste 2,5% încă din primele minute ale şedinţei, investitorii estimând că preţul la care statul va vinde acţiunile va fi mai mic faţă de cotaţiile de acum de la bursă, iar ulterior cei care au cumpărat titluri în ofertă le vor vinde, creând astfel presiune la vânzare.

Transferurile din prima parte a şedinţei au cumulat 86.000 de lei, iar preţul a scăzut cu 2,62%, la 207,9 lei.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborât cu 0,5%. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste (EBS), a scăzut cu 0,48%, iar indicele BET-FI a stagnat. BET-FI include acţiunile celor cinci SIF-uri şi titlurile Fondului Proprietatea (FP).

Acţiunile Fondului Proprietatea au stagnat la preţul de 0,64 lei şi au rămas în apropierea cotaţiilor din prima zi de listare la Bursă, pe 25 ianuarie 2011. Operaţiunile cu aceste titluri au cumulat 3,1 milioane lei.

Preţul de la mijlocul şedinţei de joi este cu 1,46% sub nivelul de la închiderea primei şedinţe a acţiunilor Fondului Proprietatea la bursă, de 0,6495 lei. Preţul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursă a fost în ziua listării, când unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/acţiune.

Investitorii au tranzacţionat în total acţiuni de 8,4 milioane lei (1,9 milioane euro), valoare de aproape cinci ori peste rulajul din prima parte a şedinţei precedente, de numai 1,8 milioane lei (405.000 de euro). Totuşi, peste jumătate din lichiditatea pieţei a fost asigurată de deal-uri cu titluri BRD (3,1 milioane lei) şi OMV Petrom (1,4 milioane lei).

La mijlocul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene evoluau incert. Pieţele de la Frankfurt şi Paris erau în creştere cu 0,3% şi, respectiv, cu 0,7%, în timp ce bursa de la Londra era în scădere cu 0,1%.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Comisia Europeană transmite că sunt șanse foarte mici să aprobe în acest an PNRR-urile Poloniei și Ungariei
Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) ale Poloniei şi Ungariei, îngheţate de Bruxelles pe motivul ...
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Fauci: Este aproape sigur că varianta Omicron nu este mai periculoasă decât varianta Delta
Este aproape sigur că varianta Omicron nu provoacă cazuri mai grave de COVID-19 decât Delta, a declarat marţi pentru ...
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica a cumpărat un nou proiect de parc fotovoltaic de 77 MW, lângă Oradea, de la Monsson
Electrica SA a semnat astăzi cu Monsson un contract de vânzare-cumpărare de părți sociale într-o companie de proiect ...