Guvernul anunţă azi preţul de vânzare a acţiunilor Transgaz. Titlurile sunt suspendate la Bursă

Acţiunile Transgaz (TGN) vor fi suspendate miercuri de la tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), întrucât Guvernul urmează să strabilească intervalul de preţ pentru oferta publică secundară, potrivit unei decizii CNVM.
Economica.net - mar, 02 apr. 2013, 16:17
Guvernul anunţă azi preţul de vânzare a acţiunilor Transgaz. Titlurile sunt suspendate la Bursă

Pachetul de 15% din acţiunile Transgaz care vor fi vândute la bursă va fi împărţit în trei tranşe, una de 85% pentru investitorii instituţionali şi două pentru retail cumulând 15%, cu preţ stabilit în raport de subscrierea pe tranşa mare, iar micii investitori vor beneficia de un discount de 3-5%.

Preţul de vânzare al acţiunilor pentru investitorii instituţionali va fi stabilit la nivelul celui mai mic preţ de subscriere înregistrat în această tranşă, în cazul în care numărul total de acţiuni subscrise de aceştia va reprezenta mai puţin de 150% din numărul de acţiuni alocat, sau va fi egal cu preţul la care tranşa este subscrisă 150% sau, dacă un astfel de preţ nu există, cu cel la care tranşa este subscrisă la nivelul de subscriere imediat inferior celui de 150%, dacă numărul total de acţiuni subscrise de aceştia va reprezenta 150% sau mai mult din numărul de acţiuni alocat lor, relevă un document obţinut de MEDIAFAX.

Preţul astfel stabilit va fi aplicat tuturor investitorilor care dobândesc acţiuni în cadrul tranşei investitorilor instituţionali.

Tranşa investitorilor de retail va fi divizată în funcţie de mărimea subscrierilor.

Astfel, 8% din tot pachetul scos la vânzare este destinat pentru investitorii de retail care subscriu minim 1.001 acţiuni şi nu au impusă o limită maximă. În acelaşi timp, un pachet de 7% din acţiuni este pentru tranşa investitorilor de retail care subscriu între 10 şi 1.000 de titluri.

Mărimea tranşelor va putea fi ajustată la sfârşitul perioadei de ofertă, pentru a preveni o discrepanţă excesivă între nivelul de suprasubscriere al celor trei tranşe.

În tranşa investitorilor instituţionali, subscrierile vor putea fi efectuate la orice preţ cuprins într-un interval având o limită inferioară şi una superioară, care urmează să fie stabilite, iar pentru tranşa subscrierilor începând de la 1.001 acţiuni, toate subscrierile vor fi realizate la un preţ pe acţiune reprezentând limita superioară a intervalului stabilit pentru investitorii instituţionali.

Preţul de vânzare al acţiunilor în cadrul tranşei cu subscrieri începând de la 1.001 acţiuni va fi egal cu preţul la care se vor vinde acţiunile în cadrul tranşei investitorilor instituţionali.

Pentru subscrierile mici, toate subscrierile vor fi realizate la un preţ reprezentând din nou limita superioară a intervalului de preţ stabilit pentru investitorii instituţionali.

Statul va oferi însă acestor mici investitori, cu subscrieri pentru 10-1.000 acţiuni, un discount la preţul de vânzare de 5%, dacă subscriu în primele trei zile ale ofertei, şi de 3%, dacă subscriu în restul perioadei de ofertă.

Alocarea acţiunilor va fi efectuată prin metoda pro-rata, în conformitate cu reglementările specifice pieţei de capital şi cu prevederile prospectului de ofertă.

În document se mai arată că, în urma campaniei de pre-marketing desfăşurată de sindicatul de intermediere, nu a existat nicio indicaţie de interes din partea investitorilor instituţionali la un preţ egal sau mai mare decât preţul de piaţă al acţiunii şi că limita maximă a intervalului de preţ va fi stabilită la un nivel confortabil mai mare decât preţul de piaţă de la momentul ofertei, astfel încât să nu fie limitat în mod real în niciun fel potenţialul de maximizare de către stat al preţului de vânzare.

Pachetul de 15% din acţiunile Transgaz pe care Guvernul le va vinde în perioada imediat următoare printr-o ofertă publică secundară derulată la bursă va însuma 1.766.077 acţiuni. Titlurile sunt evaluate în prezent la 377 milioane lei, în funcţie de cel mai recent preţ de la bursă, de 213,5 lei/acţiune.

La acest moment, Ministerul Economiei deţine 73,51% din titlurile companiei care gestionează sistemul pentru transportul gazelor naturale.

Guvernul a decis recent ca Transgaz şi Transelectrica să fie transferate de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, pentru evitarea unui infringement din partea Comisiei Europene, dar actul normativ nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial.

Guvernul a promis iniţial Fondului Monetar Internaţional că va derula oferta publică secundară la Transgaz pentru 15% din acţiuni până la sfârşitul anului 2012, dar vânzarea nu a mai avut loc întrucât, în noiembrie 2012, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta au convenit să amâne procedura, considerând că momentul nu este prielnic.

Ultimul termen avansat pentru începerea vânzării la bursă este mijlocul lunii aprilie.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
„Coşarul” este noul loz în plic lansat de Loteria Română. Marele premiu e de 100.000 de lei
Loteria Română a anunțat luni că oferă un nou produs jucătorilor, noul loz în plic "Coşarul", la cere cele mai mari ...
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Skoda își reduce semnificativ producția din cauza crizei de componente
Producătorul auto ceh Skoda, parte a grupului Volkswagen AG, a anunţat luni că a redus semnificativ luni producţia, pentru ...
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Statele Uniunii Europene au agreat programul de lucru pentru Centrele de Inovare Digitală
Vineri, 15 octombrie 2021, în cadrul primei reuniuni a Comitetului pentru Programul Europa Digitală, statele membre ale ...