Acţiunile Traton, divizia de camioane a Volkswagen, scad în debutul lor pe bursă

Traton, divizia de camioane grele şi autobuze a grupului german Volkswagen AG, a avut vineri un debut mediocru la Bursa de la Frankfurt, acţiunile sale scăzând sub preţul din Oferta Publică Iniţială (IPO), transmit DPA şi Reuters.
Economica.net - vin, 28 iun. 2019, 13:55
Acţiunile Traton, divizia de camioane a Volkswagen, scad în debutul lor pe bursă

Vineri dimineaţă, acţiunile au deschis la preţul din IPO, de 27 euro (30,75 de dolari), apoi au scăzut uşor, la 26,64 euro per titlu. Indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt înregistra vineri un avans de 0,44%, la 12.324,73 puncte.

Conform planurilor iniţiale, o acţiune Traton urma să fie oferită la 27-33 de euro. Cererea redusă pentru listări în Germania a forţat VW să vândă acţiuni Traton la 27 de euro.

Vineri, Volkswagen a vândut pe bursă 11,5% din Traton, după ce iniţial intenţionase să ofere o participaţie de până la 25%.

Traton, care include afacerile cu camioanele MAN, Scania şi Volkswagen, vrea să creeze un lider global pe acest segment şi să-şi extindă relaţiile cu producătorul american de camioane Navistar International, unde deţine o participaţie de 16,85%.

Întrebat dacă Volkswagen intenţionează să achiziţioneze integral Navistar, preşedintele Volkswagen, Dieter Poetsch, a răspuns: „Listarea la bursă face multe lucruri posibile. În prezent nu avem planuri concrete în acest domeniu”.

Volkswagen speră să obţină din listare peste 1,5 de miliarde de euro prin vânzarea a 11,5% din acţiunile Traton. Preţul de de 27 euro per titlu evaluează Traton la 13,5 miliarde de euro.

Acţiunile sunt tranzacţionate la bursele din Frankfurt şi Stockholm, brandul suedez Scania reprezentând o parte importantă din Traton.

Listarea face parte din planul şefului VW, Herbert Diess, de a spori capitalizarea de piaţă a grupului german. Acesta a declarat că banii obţinuţi ar trebui să rămână în cadrul diviziei şi folosiţi pentru a sprijini strategia sa de creştere.

Divizia, care are 81.000 de angajaţi în 17 ţări, a vândut anul trecut 205.000 de vehicule comerciale, în creştere cu 11,6% faţă de 2016, în timp ce veniturile au urcat cu 12%, la 23,9 miliarde de euro.

Conducerea landului Saxonia Inferioară, al doilea mare acţionar al VW, şi-a exprimat recent sprijinul pentru listare, iar ministrul local al Economiei, Bernd Althusmann, care reprezintă landul în Consiliul de Supervizare al VW, a afirmat că este „încrezător că IPO va fi un succes”.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...