Acţiunile Opera Software cresc cu 26%, după zvonuri din piaţă privind preluarea de către Facebook

Acţiunile companiei  au urcat marţi cu până la 26%, în urma zvonurilor din piaţă că Facebook negociază preluarea companiei, iar analişti din domeniu au declarat că preţul unei eventuale tranzacţii ar putea depăşi un miliard de dolari, potrivit Reuters.
Economica.net - mar, 29 mai 2012, 12:28
Acţiunile Opera Software cresc cu 26%, după zvonuri din piaţă privind preluarea de către Facebook

Preţul unei eventuale achiziţii este susţinut de concurenţa din partea Google şi altor investitori interesaţi de Opera, potrivit analiştilor.

Acţiunile Opera Software au avansat cu până la 26% pe bursa din Oslo. La 14:44 (ora României) titlurile se aflau în creştere cu aproape 17%, evaluând compania la circa 800 de milioane de dolari.

Posibilii cumpărători sunt interesaţi de tehnologia avansată a Opera în domeniul soft-urilor pentru telefoane mobile. Softurile pentru telefoane mobile şi cei 170 de milioane de utilizatori ai browserului Opera Mini, dezvoltat în special pentru telefoane mobile, asigură companiei relaţii comerciale importante cu producătorii şi operatorii din domeniul telecom.

Facebook a avut probleme în a obţine venit din traficul în urcare de pe platforme mobile, iar achiziţia Opera ar fi o soluţie mai rapidă decât dezvoltarea propriei platforme sau a unui browser, consideră analiştii.

„Achiziţia Opera ar avea sens pentru Facebook din mai multe puncte de vedere, întrucât ar creşte experienţa mobilă a Facebook, în prezent limitată, ar ajuta la rezolvarea problemei monetizării traficului pe Facebook de pe telefoanele mobile, ar ajuta Facebook să păstreze dezvoltatorii de jocuri care vor să renunţe la reţeaua socială din cauza lipsei unei platforme mobile şi ar îmbunătăţi abilitatea Facebook în privinţa reclamelor”, potrivit unei note a Arctic Securities.

Preluarea Opera s-ar potrivi Facebook atât de bine, încât cea mai mare reţea de socializare din lume ar trebui să plătească un preţ „destul de piperat”.

DNB, cea mai mare bancă din Norvegia, consideră că preţul ar trebui să fie dublu faţă de capitalizarea de vineri, adică 1,35 miliarde de dolari, în timp ce Danske Bank anticipează 1-1,2 miliarde de dolari.

Oficiali ai Opera au refuzat repetat să comenteze, iar o serie de obstacole rămân în calea tranzacţiei, notează Reuters.

Opera ar trebui să se concentreze pe creştere organică, consideră fondatorul companiei şi cel mai mare acţionar, Jon S. Von Tetzchner.

„Vreau ca Opera să se concentreze pe creştere şi să obţină rezultate bune. există oportunităţi importante pentru Opera. Ne-a fost promis un nivel de 500 de milioane de utilizatori până în 2013 şi cred că este un obiectiv bun, pe care compania ar trebui să-l urmeze în continuare. Nu presez pentru o preluare”, a spus Tetzchner, care deţine o participaţie de 10,9% din Opera.

Tetzchner a adăugat că nu are cunoştinţă în privinţa unei oferte şi nu s-a decis cum va reacţiona la o propunere. Ar fi, însă, „nedemocratic” să încerce să blocheze o preluare, dacă restul acţionarilor o susţin, a spus el.

Un alt obstacol ar putea fi Google, care are relaţii strânse cu Opera.

„O preluare a Opera de către Facebook ar da probabil fiori Google„, potrivit Arctic Securities.

Google este preinstalat pe browserele Opera Mini şi Opera Mobile la nivel global, cu excepţia pieţelor Rusia/Comunitatea Statelor Independente.

Dacă Opera ar continua dezvoltarea organică, ar putea menţine mai multe parteneriate cu alte companii, precum Facebook şi Google, iar un eventual cumpărător ar trebui să plătească un preţ destul de mare, afirmă analiştii.

Te-ar mai putea interesa și
Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi
Carburanții s-au scumpit din nou. Care sunt prețurile azi
Carburanții auto s-au scumpit din nou week-endul acesta, de data aceasta și benzina și motorina, după precedenta scumpire care a avut loc chiar vineri și a vizat doar benzina....
Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, până luni, la ora 3:00
Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe şi în Capitală, până luni, la ora 3:00
Administraţia Naţională de Meteorologie a extins duminică avertizarea Cod portocaliu de averse şi vijelii în 12 judeţe ...
Tulcea: Aglomerare de camioane la vama Isaccea
Tulcea: Aglomerare de camioane la vama Isaccea
De mai multe zile, peste 100 de camioane aşteaptă, pe malul românesc al Dunării, să treacă fluviul cu bacul în Ucraina, ...
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara târziu că Rusia ar trebui să fie declarată "stat ...