Activele nete ale SIF-urilor au scăzut cu 1,3% în octombrie, la 6,56 miliarde lei

Nivelul cumulat al activelor nete ale Societăţilor de Investiţii Financiare (SIF) a fost, la finele lunii octombrie 2014, de 6,56 miliarde lei, în scădere cu 1,3% faţă de nivelul înregistrat în luna anterioară şi cu o creştere negativă (-0,7%) în anul 2014, conform unui comunicat al Asociaţiei Administratorilor de Fonduri /AAF/ din România.
Economica.net - joi, 20 nov. 2014, 19:03
Activele nete ale SIF-urilor au scăzut cu 1,3% în octombrie, la 6,56 miliarde lei

Exprimat în moneda europeană, nivelul activelor nete la finele lunii octombrie a fost de 1,48 miliarde euro, cu 1,4 % sub nivelul atins la finele lunii anterioare, scrie Agerpres.

SIF Banat-Crişana, cu 1,9% creştere, şi SIF Moldova, cu 0,3% creştere, au fost performerele lunii octombrie la creşterea de active nete, în timp ce SIF Oltenia cu -6,5%, SIF Muntenia cu -0,7% şi SIF Transilvania cu -0,66%, au înregistrat scăderi ale activelor nete în luna raportată. Pe ansamblul celor zece luni din acest an, doar SIF Moldova, cu 4,2%, înregistrează creştere de activ net.

În ceea ce priveşte evoluţia preţurilor de închidere, la finele lunii octombrie, comparativ cu luna anterioară, SIF Transilvania, cu -3,7% şi SIF Oltenia, cu -0,7%, au înregistrat deprecieri, iar SIF Moldova cu 13,3%, SIF Muntenia cu 5% şi SIF Banat-Crişana cu 0,2% au înregistrat aprecieri ale preţurilor de închidere. În schimb, pe ansamblul anului 2014 doar SIF Moldova prezintă creştere (12,1%), celelalte SIF înregistrând deprecieri cuprinse în intervalul -0,7% la SIF Muntenia şi -19,2 la SIF Transilvania.

‘Analizând în structura activelor, se poate observa că în luna raportată pe ansamblul SIF, investiţiile pe termen scurt au înregistrat o uşoară depreciere (-0,6%) faţă de lună anterioară. Ponderea acţiunilor cotate din categoria celor înregistrate în total investiţii pe termen scurt pe ansamblul SIF, era la finele lunii raportate de 88,5 % (88,8% anterior), iar ponderea acestor acţiuni în total active SIF, a crescut până la 58,1% faţă de 57,3% la finele lunii anterioare. Ponderea investiţiilor pe termen scurt în total active ajunge la 65,7% (64,6% anterior) la finele lunii octombrie’, se arată în comunicatul AAF.

Evoluţia investiţiilor financiare pe termen scurt în luna octombrie, comparativ cu luna anterioară, se prezintă astfel: 1,8% la SIF Banat-Crişana, 0,8% la SIF Moldova, -10,8% la SIF Transilvania, 1,2% la SIF Muntenia şi 0,6% la SIF Oltenia.

În luna octombrie 2014, SIF Moldova şi SIF Banat Crişana au avut cea mai mare lichiditate, în această perioadă tranzacţionându-se pe fiecare din ele 3,03% şi respectiv 2,37% din capitalul lor social, în cuantumul a 4.000 tranzacţii realizate pe SIF Moldova şi 3.289 tranzacţii pe SIF Banat Crişana.

Din punct de vedere al numărului de tranzacţii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu având loc 2.245 tranzacţii ce au însumat 0,78% din capitalul social.

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...