Activele Piraeus Bank în România au scăzut cu 4,6% în primul trimestru

Activele Piraeus Bank în România au scăzut cu 4,6% în primul trimestru, de la nivelul de 3,5 miliarde de euro raportat la sfârşitul anului trecut la 3,34 miliarde de euro, potrivit datelor publicate miercuri de grupul elen.
Economica.net - mie, 30 mai 2012, 16:29
Activele Piraeus Bank în România au scăzut cu 4,6% în primul trimestru

Faţă de primul trimestru al anului trecut, activele au înregistrat un declin de 16%.

Piraeus Bank a obţinut în România un profit înainte de taxe de 4 milioane de euro, în timp ce profitul înainte de provizioane a atins 33 de milioane de euro.

Soldul creditelor a scăzut cu 1,7%, la 2,95 miliarde de euro, comparativ cu nivelul de 3 miliarde de euro raportat de grupul bancar elen în raportul financiar aferent anului trecut. Faţă de primul trimestru al anului trecut, soldul creditelor s-a redus cu 7%.

Rata creditelor neperformante a crescut în primul trimestru de la 18,1% la sfârşitul anului trecut la 20,2%. Împrumuturile neperformante au scăzut însă de la 58 milioane de euro în trimestrul al patrulea la 54 de milioane de euro.

Soldul depozitelor s-a redus cu 4% comparativ cu decembrie 2011, de la 915 milioane de euro la 878 milioane de euro. Faţă de primul trimestru din 2011, soldul depozitelor a scăzut cu 32%.

Banca deţinea în România, la sfârşitul lunii martie, 149 de sucursale şi 1.726 de angajaţi, în scădere de la 178 de unităţi şi 1.870 de salariaţi la sfârşitul anului trecut.

La nivel de grup, Piraeus Bank a înregistrat un profit net de 298 milioane de euro, după pierderi de 5,4 miliarde de euro în ultimul trimestru al anului trecut, generate de participarea băncii la programul Greciei de restructurare a datoriilor.

Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro către cele mai mari patru bănci greceşti instituţiile de credit redobândind astfel accesul la operaţiunile de refinanţare ale Băncii Centrale Europene (BCE).

Astfel, National Bank of Greece, care deţine în România Banca Românească, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a încasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obţinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.

Cele patru mari bănci elene au înregistrat pierderi totale de aproape 28 miliarde euro în urma restructurării datoriei de stat a Greciei, contabilizate la nivelul anului trecut. Pierderile au epuizat aproape în totalitate rezervele de capital ale instituţiilor.

Băncile elene controlează aproximativ 13% din activele sistemului bancar din România. Pe piaţa românească sunt prezente, pe lângă cele mai mari patru instituţii de credit din Grecia, şi subsidiarele locale ale Emporiki Bank (controlată de grupul francez Credit Agricole) şi ATEBank.

Te-ar mai putea interesa și
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Escrocherii cu criptomonede: sfaturi dovedite pentru utilizatorii de criptomonede
Portofelele sunt folosite pentru a păstra criptomonedele și, datorită lor, fiecare investitor poate fi propria sa „bancă”. Deoarece au atras un interes deosebit, merită să aprofundăm un......
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful Eurohold contestă autoritatea CITR, numit lichidator de Tribunal: „Nu a fost desemnat legal”
Lichidatorul Euroins a atacat contractul prin care fostul lider RCA a trimis în Bulgaria 300 de milioane de euro. Șeful ...
Assen Christov, președintele Eurohold, grupul bulgar din care făcea parte și falimentara Euroins România, contestă agresiv ...
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Rusia și Ucraina pun frână exporturilor UE. Cum joacă România pe o piață care s-a micșorat deja cu 500.000 de tone
Ritmul exporturilor de grâu din Europa va încetini în a doua jumătate a acestui an comercial din cauza concurenței puternice ...
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie 2024
Agricultorii mai au doar două luni pentru accesarea creditelor Rural Plus, cu garanția statului. Termen limită, 30 iunie ...
La 30 iunie 2024, programul dedicat agricultorilor, prin care creditele gen Rural Plus sunt garantate în proporție de 90% ...